Ministryně pro výstavnictví Hanako Jimi navštívila sídlo BIE

foto Japonská ministryně pro světovou výstavu Expo 2025 v Ósace Hanako Jimi

Japonská ministryně pro světovou výstavu Expo 2025 v Ósace Hanako Jimi diskutovala o nejnovějším pokroku v přípravě světové výstavy během pracovní schůzky s generálním tajemníkem Mezinárodního úřadu pro výstavnictví (BIE) Dimitrim Kerkentzesem.

Necelý rok před slavnostním zahájením výstavy Expo navštívila ministryně Jimi sídlo BIE v Paříži, aby se seznámila se stavem příprav mezinárodních účastníků a spolupracovala na technických krocích, které se provádějí. Informuje newsletter BIE.

Během setkání se ministryně a generální tajemník dohodli na udržování úzké koordinace mezi japonskou vládou, organizátorem výstavy Expo 2025 a BIE s cílem podpořit větší dynamiku výstavy Expo v Japonsku i ve světě. Diskuse se rovněž zaměřila na nadcházející mezinárodní setkání účastníků, které se bude konat v červnu 2024, s cílem usnadnit výměnu v době, kdy se připravují konečné plány obsahu a logistiky výstavy.

Zasedání navazuje na technickou návštěvu generálního tajemníka v Japonsku, která se uskutečnila počátkem dubna, a na roční odpočítávání do zahájení Expa, které bylo provázeno řadou akcí a oznámení. S tím, jak se na místě formují pavilony, nabírají na obrátkách také přípravy na program a aktivity veletrhu Expo v souvislosti s jeho tématem "Designing Future Society for Our Lives". Byl zveřejněn předběžný kalendář akcí, včetně plánů na Národní den a tematický týden.

Počet partnerů ve spolutvorbě TEAM EXPO vzrostl na více než 370, což představuje více než 1500 spolutvorných výzev.

Účast na Expo 2025 Ósaka potvrdilo celkem 161 zemí a devět mezinárodních organizací. Mezinárodní účastníci dokončují obsah a design expozice a ti, kteří mají pavilon postavený organizátorem, budou moci od podzimu zahájit přípravy na místě. Koncem roku 2023 byly předány první pozemky zemím s pavilony stavěnými vlastními silami. Následovat bude následovat řada slavnostních ceremoniálů.

Generální tajemník BIE prohlásil: “Do příjezdu návštěvníků na výstaviště v Jumešimě zbývá méně než rok a přípravy na Expo 2025 Ósaka jsou v závěrečné fázi. Je na BIE, Japonsku a všech mezinárodních účastnících, aby využili této příležitosti a aktivně spolupracovali na realizaci světové výstavy Expo. Ta posílí přeshraniční vazby a potvrdí všechny aspekty života na Zemi.”

Ministryně pro Expo Hanako Jimi prohlásila: “Japonsko nadále úzce spolupracuje s BIE, aby zajistilo úspěch veletrhu Expo 2025 Ósaka.”

Světová výstava Expo 2025 Ósaka se bude konat na ploše 155 hektarů na umělém ostrově Jumešima od 13. dubna do 13. října 2025. Expo se bude zabývat naplňováním Cílů udržitelného rozvoje. Třemi podtématy jsou Saving Lives, Empowering Lives a Connecting Lives.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď