Kapitánem hokejové reprezentace na domácím MS bude Červenka

foto Trénink české hokejové reprezentace před Švýcarskými hrami, 11. prosince 2023, Praha. Roman Červenka.

Praha - Kapitánem hokejové reprezentace na domácím mistrovství světa v Praze a Ostravě bude útočník Roman Červenka, jenž zastával tuto roli i na předchozích dvou šampionátech. Jeho asistenty budou útočník New Jersey Ondřej Palát a obránce Radko Gudas z Anaheimu. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí týmu Ondřej Kalát.

"Trenéři se tak rozhodli. Je to speciální, jde o domácí mistrovství světa. Na druhou stranu je to závazek. Doufám, že uděláme všechno, abychom byli úspěšní," přál si Červenka.

Osmatřicetiletý Červenka, jenž nosí na dresu "céčko" i ve švýcarském Rapperswilu, je nejzkušenějším hráčem mužstva. Mistr světa z roku 2010 se představí už na jedenáctém mistrovství světa. V roce 2011 v Bratislavě i předloni získal bronz.

Byl i na čtyřech olympijských hrách a na Světovém poháru v roce 2016. Jako kapitán působil také na šampionátu v roce 2018 a na olympijském turnaji před dvěma lety v Pekingu. Na turnaji v Praze bude útočit na hranici 200 odehraných zápasů v národním týmu, ke které mu chybí dva starty.

Palát s Gudasem patří k nejvýraznějším českým hráčům v NHL za poslední roky. Třiatřicetiletý Palát vyhrál s Tampou Bay dvakrát Stanley Cup (2020 a 2021). O necelý rok starší Gudas má rovněž bohaté zámořské zkušenosti, v současném českém týmu je druhým nejstarším bekem po Tomáši Kundrátkovi.

"Jsem na to (roli asistenta) zvyklý z klubu, tady se to nemění, budu makat pro tým, snažit se jít příkladem. Takže nějak to zase úplně neřeším. Když bude nějaký prostor na mluvení, tak se toho Červus, Gudy ani já nebojíme. Samozřejmě já se budu snažit jít ostatním příkladem hlavně na ledě," prohlásil Palát.

Celkem je na soupisce 12 třicátníků. Vedle Gudase, Kundrátka, Paláta a Červenky, jenž je ve výběru kouče Radima Rulíka nejstarší, mezi ně patří také gólman Petr Mrázek, obránci Michal Kempný, Jakub Krejčík a Jan Rutta a útočníci Jakub Flek, Lukáš Sedlák, Radan Lenc a Matěj Stránský.

Červenka: Doufám, že uděláme všechno, abychom byli úspěšní

Na čtvrté velké mezinárodní akci za sebou povede útočník Roman Červenka jako kapitán českou hokejovou reprezentaci a bere to jako velkou čest. Osmatřicetiletý mistr světa z Mannheimu a Kolína nad Rýnem z roku 2010 a opora švýcarského Rapperswillu si toho váží o to více, že to bude na domácím světovém šampionátu v Praze.

"Je to speciální, jde o domácí mistrovství. Na druhou stranu je to závazek. Doufám, že uděláme všechno, abychom byli úspěšní," řekl Červenka novinářům po dnešním tréninku v pražské O2 areně. Jeho asistenty budou obránce Radko Gudas z Anaheimu a útočník Ondřej Palát z New Jersey. "To určují trenéři nebo vedení. Spíš nám to oznámí," komentoval způsob volby.

"Trenéři se tak rozhodli. Většinou to tak bývá, že lídři už mají něco za sebou. Ale není to jenom o nás třech. Jsou další zkušení hráči. To není o tom, jaký kdo má písmeno na dresu. Ale o tom, abychom hráli jako tým. Abychom ho dali dohromady. Chceme se prezentovat, že budeme hrát jeden za druhého. To potom rozhoduje důležité momenty.“

Tým vedl jako kapitán na olympijských hrách v Pekingu v roce 2022, kde pod koučem Filipem Pešánem poprvé na velké mezinárodní akci Češi nepostoupili do čtvrtfinále. Na mistrovství světa v Tampere a Helsinkách pod finským koučem Karim Jalonem s týmem slavil bronz a loni v Rize a Tampere se loučil ve čtvrtfinále. "Céčko" měl i v roce 2018 v Kodani a Herningu pod koučem Josefem Jandačem, kde se Češi rozloučili také mezi nejlepšími osmi.

Červenka se představí už na jedenáctém šampionátu. Bronz získal i v roce 2011 v Bratislavě. Hrál také na čtyřech olympijských hrách a na Světovém poháru v roce 2016. Start na domácím MS z roku 2015 si s ním zopakuje jen obránce Jakub Krejčík. Jako kapitán povede tým doma na velkém turnaji poprvé. "Nemyslím si, že by to mělo být něco jiného. Fanouškovsky to bude ještě větší zájem. Jinak pro mě jako pro hráče se nic nemění. Není to jiné než loni v Rize," podotkl.

Na kontě má Červenka už 198 zápasů v národním týmu a v sobotu v druhém duelu proti Norsku může dosáhnout na hranici 200 utkání v samostatné české reprezentaci, kterou překonali jen útočník David Výborný (219) a obránce Petr Čáslava (201). V součtu s federální érou se může stát 20. hráčem, který na ni dosáhne. Rekordmanem je s 319 duely útočník Jiří Holík.

"Je to něco, o čem jsem ani nesnil. Až tak vysoko. Je to příjemné, ale není to nic, co bych teď řešil. Tady je nějaký cíl, velký závazek. Asi jednou se na to podívám, s odstupem, budu s tím spokojený. I teď si toho vážím, že jsem reprezentační dres mohl obléknout tolikrát. Je to speciální. Ale není to něco, o čem bych přemýšlel. Není na to čas," uvedl Červenka.

Už se nemůže dočkat páteční úvodního duelu s Finskem. "Příprava už nějakou dobu trvá. Myslím si, že jsme všichni rádi, že to začne. Doufám, že nebudeme moc nervózní, že nám to nesváže ruce a nohy. Že naopak využijeme energie z fanoušků. A že dobře začneme. Je to důležité, ale čeká nás na začátek těžký zápas," podotkl.

Sám je zvědavý, jak na něj dolehne domácí prostředí na velkém turnaji. "Devět let jsem to nezažil. Uvidíme zítra. Ale já se soustředím na to, abych byl co nejlíp připravený. Jde o přípravu na zápas. Než na samotný výsledek, který přijde s tím zbytkem. Musíme hodně komunikovat, abychom si pomohli na ledě i mimo. Řešit všechny věci v lajnách, i v týmu. Ne, abychom se schovávali, ale abychom chtěli puky. A pak si myslím, že to bude v pohodě," řekl Červenka. Žádný proslov k týmu nechystá. "Asi nic speciálního zatím neplánuju."

Vzpomínky na šampionát před devíti lety v Praze, kde Češi pod koučem Vladimírem Růžičkou skončili čtvrtí, se mu v O2 areně vybavily. "Atmosféra byla skvělá. Čekáme to znovu, že zájem bude obrovský. V tomhle je to opravdu speciální. Ne všichni umějí udělat atmosféru jako Češi. V tom je to nezapomenutelné," prohlásil.

Věří, že český tým je silný a psychicky odolný. "Kdybych nevěřil, tak tady nemusíme být. Ale věřím, že sílu mančaftu ještě vybudujeme v průběhu. A že se budeme zlepšovat. Nepovedl se nám poslední přípravný turnaj. Možná to bylo i dobře, že nám to nastavilo zrcadlo a víme, na čem všem pracovat. Všechno se nezmění ze dne na den, ale víme, na čem jsme. Můžeme s tím ještě něco udělat," připomněl tři porážky na Českých hrách (Betano Hockey Games) v Brně s Finskem, Švédskem a Švýcarskem.

"Vždycky věřím. Vím, že se může stát cokoliv. Potvrdilo se to i v roce 2010. Není to jenom o tom, že mužstvo musí být složené z hvězd. Všichni to víme, tak to nefunguje. Ale pochopitelně to nebude jednoduchý, konkurence je obrovská. My se moc nechceme dívat na ostatní, ale vytvořit dobrou partu, která udělá cokoliv pro úspěch," dodal Červenka.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 17:00 22°C

Celá předpověď