Hlasování poštou je ve Sněmovně před závěrečným schvalováním

foto Schůze Sněmovny - ilustrační foto.

Praha - Zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí je ve Sněmovně před závěrečným schvalováním, mohlo by se uskutečnit ještě tento měsíc. Poslanci opozičního hnutí ANO navrhli další úpravy koaliční volební novely, SPD prosazuje její zamítnutí. Mimořádná schůze svolaná z koaličního podnětu k nynějšímu druhému čtení předlohy trvala dva jednací dny, debata vyplnila zhruba 20 hodin čistého času. Skončila dnes odpoledne.

Projednávání korespondenční volby brzdili stejně jako v úvodním kole poslanci ANO a SPD. Obě hnutí se u krajanů v minulých volbách do Sněmovny netěšila takové oblibě jako vládní strany. Kritiku opozičních zástupců spojovala opakovaná tvrzení, že korespondenční volba je účelová a nezaručuje dodržení ústavní zásady o rovnosti, přímosti a tajnosti hlasování. Poslanci těchto hnutí varovali také třeba před rozšířením možností manipulace s hlasy a před snížením důvěry veřejnosti ve volby.

Koaliční představitelé s takovými výtkami nesouhlasili. Korespondenční hlasování podle vládních poslanců zlepší Čechům pobývajícím v zahraničí dostupnost volebního práva.

Korespondenční volbu ze zahraničí by podle předlohy mohli využít čeští občané, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Návrh se týká prezidentských, sněmovních a evropských voleb. Poprvé by Češi v cizině mohli podle předlohy hlasovat dopisem už v řádných volbách do Sněmovny v příštím roce.

Hnutí ANO trvá na odkladu účinnosti na rok 2026, příslušný pozměňovací návrh podal Radek Vondráček (ANO). Ve své další úpravě chce z korespondenčního hlasování vyloučit volby do Evropského parlamentu kvůli údajně největšímu riziku dvojího hlasování. Poslankyně ANO Berenika Peštová navrhla zúžení možnosti hlasování poštou z ciziny na ty Čechy, kteří v Česku mají trvalé bydliště, nemovitost nebo v tuzemsku platí daně či odvody. "Zvýhodněné podmínky výkonu volebního práva korespondenční cestou by se měly vztahovat pouze na občany České republiky, na něž bude mít výsledný politický profil, který z voleb vzejde, skutečný dopad," stojí ve zdůvodnění.

Poslanci největšího opozičního hnutí předložili i několik spíše technických pozměňovacích návrhů. Patří k nim i povinné opatření hlasovacích lístků grafickým kódem, což by podle zdůvodnění mělo díky možnosti jejich načtení mobilním telefonem usnadnit volební akt zejména lidem se zrakovým postižením. Zda v závěrečném hlasování některá z opozičních úprav uspěje, není jisté. Návrh lídra SPD Tomia Okamury na zamítnutí celé novely dolní komora pravděpodobně zamítne.

Změny některých parametrů korespondenční volby navrhl už dřív ústavně-právní výbor. Sněmovna je nejdříve za dva týdny zřejmě přijme. Právní výbor například chce, aby se hlasy z ciziny započítávaly do čtyř největších krajů místo dvou, což by mělo snížit jejich vliv na rozdělování mandátů. I v případě, že by volič odhlasoval poštou, zůstalo by mu právo volit později osobně na zastupitelském úřadu. Hlas zaslaný poštou by se v takovém případě vyřadil. Opatření souvisí s možným ovlivňováním voliče při korespondenčním hlasování jeho okolím.

Reklama
Reklama
Reklama

Čtěte také:

Reklama

Právě zveřejněno

Všechny zprávy

Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 21:00 16°C

Celá předpověď