Biden: Protesty nesmí být násilné, pro nenávist a antisemitismus není místo

foto Američtí policisté vyklízejí propalestinský tábor na Kalifornské univerzitě v Los Angeles, 2. května 2024.

Washington - Americký prezident Joe Biden dnes v reakci na propalestinské protesty na amerických univerzitách uvedl, že je třeba zachovat svobodu slova a zároveň dodržovat zákony. Poznamenal, že právo na pokojný protest je chráněné, což ale neznamená, že protest může být násilný. Šéf Bílého domu zdůraznil, že v univerzitních kampusech a v celých Spojených státech není místo pro nenávistné projevy, včetně antisemitismu, islamofobie a rasismu. Rovněž uvedl, že propalestinské protesty na univerzitách ho nepřiměly změnit politiku vůči Blízkému východu a že nechce protesty potlačit pomocí národní gardy.

"Nejsme autoritářská země, která lidi umlčuje nebo potlačuje disent... nejsme ale země bez zákonů," uvedl Biden s tím, že pořádek musí být zachován. "Násilný protest není chráněn, pokojný ano. Když dojde k násilí, je to protizákonné. Ničení majetku nepředstavuje pokojný protest," řekl a dodal, že vandalismus, vniknutí na cizí pozemek, rozbíjení oken a nucení škol, aby rušily výuku a promoce nepředstavuje pokojný protest. "Disent je pro demokracii nezbytný, nesmí však vést k nepokojům," poznamenal Biden.

Prezident zdůraznil, že lidé mají právo na vzdělání a na to, aby chodili do školy a nečelili při tom útokům. "V žádném kampusu, nikde v Americe nesmí být místo pro antisemitismus a vyhrožování násilím židovským studentům. Není místo pro nenávistné projevy a jakoukoli formu násilí, včetně antisemitismu, islamofobie, diskriminace arabských Američanů nebo palestinských Američanů. To je zkrátka špatně, v Americe není místo pro rasismus," řekl.

Protesty proti izraelské ofenzivě v palestinském Pásmu Gazy a vysokým ztrátám na životech z řad civilistů v posledních týdnech otřásají americkými univerzitami od východního po západní pobřeží. Účastníci protestů požadují, aby školy přerušily jakékoli vazby na Izrael i na firmy, které podle nich profitují z izraelské ofenzivy. Napětí na mnoha univerzitách se v posledních dnech stupňuje, protože demonstranti odmítají odstranit stanové tábory a vedení univerzit se obrací na policii, aby je vyklidila, což vede ke střetům, které přitahují pozornost politiků a médií.

V závěru svého projevu Biden v odpovědi na otázky novinářů řekl, že nemá v úmyslu protesty potlačovat pomocí národní gardy. Také uvedl, že jej demonstrace nepřiměly k tomu, aby přehodnotil svůj přístup k válce v Pásmu Gazy. Agentura AP této souvislosti poznamenala, že Biden sice opakovaně kritizoval izraelské počínání, ale americká administrativa nezablokovala dodávky zbraní Izraeli.

Republikáni se podle AP snaží nepokoje na univerzitách uplatnit v předvolební kampani, proti čemuž se Biden ve svém projevu vymezil, když řekl, že odmítá snahy využít situace k "získávání politických bodů". "Toto není chvíle pro politiku. Je to okamžik pro vyjasnění situace," dodal.

Policie zatýkala v propalestinském táboře na univerzitě v Los Angeles

Část areálu Kalifornské univerzity v Los Angeles (UCLA) se v noci na dnešek stala dějištěm mnohahodinové konfrontace mezi demonstranty a policií, která přišla rozehnat zdejší propalestinský tábor a několik lidí zatkla. Byl to nejnovější z desítek policejních zásahů proti studentským protestům v USA spojeným s válkou v Pásmu Gazy. Vedení UCLA tábor zakázalo poté, co jej v noci na středu napadli proizraelští demonstranti.

Policie prolomila bariéry u tábora kolem 03:00 místního času (12:00 SELČ), uvedl studentský list Daily Bruin, který o vývoji na místě informoval prakticky minutu po minutě. Podle tohoto i dalších zdrojů se kampusem rozléhaly výbuchy omračovacích granátů, které se mísily se zvukem pyrotechniky zapalované demonstranty. Někteří z nich médiím říkali, že po nich policie střílela gumovými projektily.

Policisté postupně rozebírali barikády vytvořené z dřevěných desek, palet, částí kovových plotů i popelnic, zatímco se nad dějištěm zásahu vznášel kouř a na obloze kroužily policejní vrtulníky. Podle zpravodajské společnosti BBC se policisté před 05:00 dostali k prostranství se stany, které pak začali odklízet. S příchodem rána byl protest téměř rozehnaný, jakkoli podle deníku The New York Times zůstávala asi stovka demonstrantů, kteří provolávali: "Vrátíme se."

Losangeleská policie se k operaci v noci nevyjádřila a nebylo tak jasné, kolik lidé skončilo ve vazbě. Lokální televize ABC7 přišla s informací, že z místa odjížděly dva autobusy se zadrženými, policie podle Daily Bruin zadržela také nejméně jednoho vyučujícího. Žádná zranění ani větší násilnosti média v noci nehlásila.

S protestními stanovými městečky na podporu Palestinců se potýkají univerzity napříč Spojenými státy. Hnutí zažehl incident z 18. dubna, kdy vedení Kolumbijské univerzity v New Yorku nechalo pozatýkat stovku studentů, kteří se utábořili uprostřed jejího kampusu. V uplynulých hodinách policie zasahovala i na Yaleově univerzitě v Connecticutu nebo na školách ve Wisconsinu a Texasu.

Protestní tábor v Los Angeles obklíčily stovky policistů už ve středu vpodvečer a policie několikrát demonstranty vyzvala, aby odešli. Na místě však v noci zůstávaly stovky lidí, ať už ve stanovém městečku nebo podél vnější strany barikád. Mnozí měli helmy a respirátory či jinak zahalené obličeje a také improvizované štíty. Na policisty pokřikovali "nebojíme se vás" nebo "všichni policajti jsou hajzlové" a stříkali na ně pěnu z hasičských přístrojů.

Tábor propalestinských aktivistů na UCLA vyrostl minulý týden. Vedení školy zprvu proti iniciativě nezasáhlo, problémy však začaly o víkendu, když na místo dorazila skupina proizraelských demonstrantů a setkání dvou stran se neobešlo bez strkanic.

V noci na středu pak další proizraelská skupina na místě zahájila násilnosti, které vyústily ve zranění nejméně 15 lidí, napsala AP. Podle deníku Los Angeles Times nově příchozí napadli také několik reportérů Daily Bruin. Policie tehdy zasáhla až po několika hodinách, což vyvolalo kritiku ze strany některých studentů i kalifornského guvernéra Gavina Newsoma.

"Kde jste byli včera?" skandovali dnes lidé, kteří v táboře zůstávali. Rektor Kalifornské univerzity předtím oznámil, že zahajuje vyšetřování nepokojů včetně policejního zásahu, škola ale zároveň ve středu nařídila rozpuštění propalestinského protestu.

Americké univerzity k protestům přistupují různě, mnohé se však v posledních dnech rozhodly přivolat policii s tím, že tyto akce vytvářejí v kampusech přílišné napětí a narušují výuku. Na některých místech včetně Kolumbijské univerzity demonstranti zablokovali univerzitní budovy. Podle AP už policie zasahovala na 30 školách a za poslední dva týdny zadržela přes 1600 lidí.

Účastníci protestů po svých školách požadují, aby přerušily jakékoli vazby na Izrael či firmy, které tam podnikají. Dávají tak najevo nesouhlas se způsobem, jakým Izrael vede v Gaze válku proti teroristickému hnutí Hamás, který označují za genocidu Palestinců.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 14:00 15°C

Celá předpověď