Širší vedení KDU vyzvalo Svobodu, aby upustil od výroků škodících straně

foto Ilustrační foto - Ministr životního prostředí Petr Hladík.

Praha - Širší vedení lidovců odsoudilo na dnešním zasedání výstupy bývalého předsedy strany Cyrila Svobody. Podle usnesení, které má ČTK k dispozici, se dlouhodobě odchylují od směřování KDU-ČSL a stranu poškozují. Vyzvalo svého bývalého předsedu, aby od takového vyjadřování upustil. Místopředseda lidovců Petr Hladík před jednáním novinářům řekl, že trvá na tom, že by měl Svoboda stranické řady opustit. Na oficiálním programu dnešního zasedání celostátního výboru téma nebylo, nakonec, jak Hladík předpokládal, na něj došlo. Výbor potvrdil dřívější vyjádření užšího vedení strany.

"Celostátní výbor KDU-ČSL vyjadřuje souhlas s usnesením předsednictva strany a důrazně odsuzuje výstupy Cyrila Svobody, které se dlouhodobě odchylují od programového směřování KDU-ČSL. CV vyzývá Cyrila Svobodu, aby dále upustil od vyjadřování, která dlouhodobě poškozují KDU-ČSL," stojí v usnesení. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka už dříve řekl, že výhrady chce Svobodovi přednést osobně. Před případným vyloučením ze strany by podle stanov měl dotyčný dostat prostor k obhajobě na zasedání výboru.

Cyril Svoboda ve volebním středisku KDU-ČSL v Praze, kde 26. října 2013 sledoval výsledky parlamentních voleb. Svoboda byl předsedou lidovců v letech 2001 až 2003 a také 2009 až 2010. V minulosti zastával funkce ministrů vnitra a zahraničních věcí. Po odchodu z vyšších pater v KDU-ČSL mimo jiné působil jako poradce bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Hladík mu však vyčítá především názory, které považuje za proruské. Nelíbí se mu Svobodův rozhovor pro zpravodajský web Voice of Europe, který podle zjištění BIS provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby.

"Pokud někdo o sobě říká, že je zahraničně-bezpečnostní expert, a zároveň je tím, kdo je bezpečnostním rizikem pro ČR, díky tomu jak vystupuje a jak může být jeho vystupování cizí mocí zneužito, je to naprosto jednoznačné," řekl dnes Hladík ke Svobodovi.

Předsednictvo lidovců se od výroků bývalého předsedy distancovalo 9. dubna. Usneslo se, že poškozují dobré jméno strany, a vyzvalo ho ke zvážení odchodu z KDU-ČSL. Svoboda následně ČTK řekl, že odstoupit nehodlá a není ve sporu s členskou základnou. Uvedl také, že vylučovat někoho ze strany bylo metodou sovětského diktátora Josifa Stalina.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 17:00 20°C

Celá předpověď