ANO napadlo u ÚS změny ve stavebním spoření, které platí od ledna

foto Ilustrační foto - Ústavní soud v Brně rozhoduje o návrhu poslanců ANO na zrušení zkrácené valorizace penzí, 24. ledna 2024. Poslankyně Alena Schillerová (ANO).

Praha - Opoziční hnutí ANO napadlo u Ústavního soudu (ÚS) změny ve stavebním spoření, které byly součástí vládního konsolidačního balíčku. Ustanovení jsou platná od začátku letošního roku. Straně mimo jiné vadí ustanovení u spoření, kdy se snížení příspěvku dotýká i smluv uzavřených před lednem 2024. Poukazuje na retroaktivitu ustanovení. ČTK to sdělilo ANO.

Do podatelny ÚS dnes přinesl návrh na zrušení části zákona právní zástupce hnutí David Rašovský. Přijetí návrhu potvrdila mluvčí soudu Kamila Abbasi. V pátek soud podle rozvrhu práce určí soudce zpravodaje, který se bude návrhem zabývat. Nakonec však rozhodne plénum, tedy sbor všech ústavních soudců. Návrh poukazuje na údajný rozpor právní úpravy s ústavním pořádkem i principy vyjádřenými v dlouhodobě ustálené a závazné judikatuře ÚS.

Vláda podle předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové svévolně a v rozporu se všemi trendy v ochraně spotřebitele změnila "za pochodu" podmínky třem milionům občanů. "Razantní snížení podpory se nevztahuje jen na nové, ale také na stávající smlouvy, což je podle našeho názoru v rozporu se zásadou předvídatelnosti práva, narušuje to legitimní očekávání a právní jistotu spotřebitelů," řekla na dnešní tiskové konferenci.

Předseda sněmovního podvýboru pro ochranu spotřebitele Patrik Nacher (ANO) upřesnil, že se to týká smluv v rámci šest let trvající vázací doby. Kritizoval, že pokud by spotřebitel byl nespokojen se změnou a chtěl by odejít předčasně, takovou možnost mít nebude. "Učiní-li totiž tak, přijde o státní příspěvky zpětně, které už mu byly připsány," poznamenal.

Od letoška se snížila maximální výše státní podpory pro stavební spoření z 2000 na 1000 korun ročně. Změna se dotkla nových i existujících smluv. Podle ANO se dosavadní klienti zároveň nemohou přes změnu podmínek vyvázat bez sankcí.

Hnutí podalo k ÚS v tomto volebním období několik návrhů na zrušení vládou prosazených legislativních předloh. V lednu neuspělo, když u ÚS obstála zkrácená valorizace penzí. Na soud se ANO obrátilo i v případě přísnějších podmínek pro předčasné důchody nebo zpřísněného zákona o střetu zájmů. Předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová dříve uvedla, že se hnutí asi na ÚS obrátí i kvůli pravidlům zvýšení rodičovského příspěvku.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď