Biden hovořil s premiérem Izraele Netanjahuem o Pásmu Gazy

foto Ilustrační foto - Americký prezident Joe Biden (vlevo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu během jednání v Tel Avivu, 18. října 2023.

Washington - Americký prezident Joe Biden dnes telefonicky hovořil s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem o pokračujících jednáních, jejichž cílem je zajistit okamžité příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích unesených radikálním hnutím Hamás. Informoval o tom Bílý dům. Biden v telefonátu podle prohlášení zdůraznil závazek USA k bezpečnosti Izraele a zopakoval i své dřívější stanovisko k avizované izraelské pozemní operaci v Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Politici spolu naposledy mluvili 13. dubna po íránském raketovém a dronovém útoku na Izrael.

"Prezident (Biden) znovu potvrdil svůj pevný závazek vůči bezpečnosti Izraele po úspěšné obraně proti bezprecedentnímu útoku íránských raket a dronů na začátku tohoto měsíce. Zhodnotili rovněž probíhající rozhovory s cílem zajistit propuštění rukojmích spolu s okamžitým příměřím v Pásmu Gazy," stojí v prohlášení. Podle něj Biden s Netanjahuem mluvil také o navýšení humanitární pomoci do Pásma Gazy a plánech na otevření nového přechodu do severní části pásma v nadcházejícím týdnu.

Dalším tématem jednání byla podle Bílého domu také očekávaná izraelská operace v Rafáhu. "Prezident zopakoval svůj jasný postoj," uvádí prohlášení. Rafáh se nachází na jihu Pásma Gazy u hranice s Egyptem a uchýlil se tam před boji více než milion Palestinců z jiných částí pásma. Izraelská vláda tvrdí, že se v Rafáhu nacházejí zbývající bojovníci Hamásu a izraelská armáda v posledních týdnech zintenzivnila přípravy na pozemní operaci ve městě. Mezinárodní společenství, včetně USA, naléhá na izraelskou vládu, aby předtím zajistila bezpečnou evakuaci civilistů.

Zpravodajský web The Times of Israel před telefonátem napsal, že Biden bude s Netanjahuem zřejmě hovořit o možné dohodě o propuštění rukojmích, avizované izraelské pozemní operaci v Rafáhu na jihu Pásma Gazy a očekávaném vydání mezinárodního zatykače na vysoce postavené izraelské činitele. Izrael a Spojené státy se podle několika izraelských médií nyní snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů v souvislosti s izraelskou ofenzivou v Pásmu Gazy. Možný zatykač však dnešní prohlášení Bílého domu nezmiňuje.

Izrael válku proti Hamásu v Pásmu Gazy zahájil po teroristickém útoku této skupiny a jejích spojenců ze 7. října, kdy bylo podle izraelských úřadů v izraelském pohraničí povražděno 1200 lidí a dalších více než 250 bylo uneseno. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina rukojmích výměnou za palestinské vězně. Předpokládá se, že v Pásmu Gazy ještě zůstává 129 rukojmích unesených v říjnu, ne všichni jsou však naživu. Izrael v odvetě zahájil masivní bombardování Pásma Gazy a pozemní operaci, které si podle úřadů ovládaných Hamásem dosud vyžádaly životy 34.454 Palestinců.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 14.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je úterý 14. května 2024

Očekáváme v 21:00 15°C

Celá předpověď