Blinken vyzval Hamás k přijetí dohody o příměří a posílení pomoci pro Pásmo Gazy

foto Americký ministr zahraničí Antony Blinken (vlevo) při jednání s koordinátorkou OSN pro humanitární aktivity a rekonstrukci v Pásmu Gazy Sigrid Kaagovou v jordánském Ammánu, 30. dubna 2024.

Ammán/Jeruzalém - Americký ministr zahraničí Antony Blinken znovu vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo dohodu o příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích. V Jordánsku Blinken jednal také o navýšení humanitární pomoci pro Palestince, uvedla agentura AFP. Ministr také oznámil, že pomoc vyslaná z Jordánska využije pro vstup do Pásma Gazy izraelský hraniční přechod Erez. Američany budované molo pro dodávky pomoci po moři má začít fungovat do týdne. Večer Blinken přeletěl do Izraele.

Severní část Pásma Gazy je podle generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese o krůček blíž tomu, aby se tam zabránilo hladomoru, je ale třeba dodat víc pomoci. Guterres proto podle Reuters vyzval Izrael k otevření dvou přechodů do severní části oblasti.

Americký ministr Blinken v rozhovoru s jordánským králem Abdalláhem II. zdůraznil, že ohledně příměří by měl "Hamás přijmout návrh, který je na stole", uvedl mluvčí americké diplomacie Matthew Miller. V pondělí Blinken řekl, že nový návrh příměří je vůči Hamásu velkorysý.

"Už žádná další zdržení, už žádné další výmluvy. Nyní je nutné jednat," řekl na adresu Hamásu Blinken. Také jordánský král má dosažení příměří za nezbytné.

Vedle jordánských činitelů jednal Blinken v Ammánu také s koordinátorkou OSN pro humanitární aktivity a rekonstrukci v Pásmu Gazy Sigrid Kaagovou. Blinken uvítal, že dodávky pomoci z Jordánska určené severu Pásma Gazy využijí znovu otevřeného izraelského hraničního přechodu Erez, píše agentura Reuters. Přechod byl podle izraelského tisku silně poničen při teroristickém útoku ze 7. října a pak uzavřen. Pomoc měla podle Blinkena vyjet z Jordánska ještě během dneška.

Za týden by mělo také začít fungovat molo na pobřeží Pásma Gazy, které staví od minulého týdne americká armáda, řekl Blinken. Přes moře putuje pomoc i do izraelského přístavu Ašdod. Podle Blinkena zprovoznění mola umožní navýšit pomoc, nová trasa však podle něj nesmí nahradit objemy pomoci převážené po silnici.

Stále se počítá i s námořním koridorem z Kypru, který se nachází zhruba 370 kilometrů od Pásma Gazy. Kyperský prezident Nikos Christodulidis dnes uvedl, že molo by mělo být hotové ve čtvrtek. Kyperským úřadům to podle něj sdělil Washington. "Probíhají všechny nezbytné přípravy," řekl kyperský prezident s tím, že na zprovoznění koridoru Kypr spolupracuje s USA, EU a Spojenými arabskými emiráty.

Blinken po návštěvě Jordánska odcestoval večer do Izraele, kde bude ve středu dopoledne jednat s prezidentem Jicchakem Herzogem a premiérem Benjaminem Netanjahuem. Tamní vládě předloží seznam věcí, které je nutné udělat pro zlepšení humanitární situace v Pásmu Gazy, řekl šéf americké diplomacie. Na tomto palestinském území bojuje od října izraelská armáda proti palestinskému hnutí Hamás, což vedlo k tragické humanitární situaci pro tamní civilisty. Podle palestinských úřadů kontrolovaných Hamásem kvůli bojům zemřelo přes 34.000 lidí. Izrael válku zahájil po přeshraničním teroristickém útoku Hamásu na jižní Izrael, který si vyžádal 1200 obětí.

V Izraeli už dnes jednal francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné. Podle zdroje agentury Reuters izraelskému premiérovi Netanjahuovi řekl, že připravovaná izraelská ofenziva v Rafáhu je špatným nápadem, který nic neřeší. Netanjahu prohlásil, že Izrael je odhodlán provést ofenzivu na jihu Pásma Gazy a zničit tamní prapory ozbrojeného křídla hnutí Hamás. Séjourné podle izraelského tisku řekl, že se Francie v rámci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) zasadí o zavedení nových sankcí vůči Íránu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 21.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je úterý 21. května 2024

Očekáváme v 17:00 20°C

Celá předpověď