Statisíce fanoušků přišly na "historický" koncert Madonny na pláži Copacabana

foto Davy fanoušků přišly v sobotu večer na pláž Copacabana v brazilském Riu de Janeiro na bezplatný koncert pod širým nebem americké zpěvačky Madonny (na snímku uprostřed). 4. května 2024.  This content is intended for editorial use only. For other uses, additional clearances may be required.

Rio de Janeiro - Statisíce fanoušků přišly v sobotu večer na pláž Copacabana v brazilském Riu de Janeiro na bezplatný koncert pod širým nebem americké zpěvačky Madonny a proměnily rozlehlý písečný pás v obrovský taneční parket. Město odhadlo, že 65letou popovou hvězdu si přišlo poslechnout 1,6 milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Brazilský koncert uzavřel turné Celebration, které královna popu odstartovala loni v říjnu v Londýně.

Fotogalerie

Akce byla předem označována za "historickou událost". Madonna na svých oficiálních internetových stránkách uváděla, že půjde o největší show v její 40leté kariéře. Dosud byl podle návštěvnosti největším koncertem ten z roku 1987 v pařížském Parku Sceaux, na který dorazilo 130.000 diváků.

V Riu někteří fanoušci dorazili na místo i s několikadenním předstihem, aby získali dobré místo. Mnozí kotvili na desítkách lodí poblíž pláže a diváci se tísnili i v apartmánech na pláži. Někteří pořádali domácí večírky v jasně osvětlených bytech a hotelech na pobřeží. Nad hlavami létaly vrtulníky a drony. Podél pláže bylo rozmístěno 18 zvukových věží, aby všichni účastníci dobře slyšeli.

Královna popu, celá v černém, se objevila před 23:00 místního času (dnes 04:00 SELČ) a podle agentury AFP ihned uvedla davy do varu interpretací písně Nothing Really Matters. Koncert začal s téměř 50minutovým zpožděním a trval přes dvě hodiny. Nechyběly ani klasické hity jako Like a Virgin, Hung Up a Like a Prayer. Na pódiu se k Madonně připojilo i brazilské pěvecké duo Anitta & Pabllo Vittar a mladí hudebníci ze škol samby.

Rio se na koncert připravovalo několik dní. Úřady uvedly, že do okolí místa konání koncertu vyslaly tisícovky policistů, aby usměrňovaly davy podobně jako při proslulých novoročních oslavách ve městě. Hasiči při teplotě kolem 28 stupňů Celsia kropili fanoušky, kteří se sešli u pódia, vodou. Zdarma byla distribuována také pitná voda. Úřady zvýšily ostražitost vůči zdravotním problémům způsobeným horkem poté, co loni na koncertě Taylor Swiftové zemřel mladý fanoušek na následky vyčerpání z horka, upozornila agentura Reuters.

V minulosti měli na ikonické pláži koncerty například The Rolling Stones nebo Rod Stewart. I oni přilákali více než milion lidí.

Vlády státu a města Rio de Janeiro uvedly, že na koncert vynaložily 20 milionů realů (91,8 milionu Kč). Zbytek financovali soukromí sponzoři. Úřady odhadují, že koncert by mohl ekonomice Ria přinést zhruba 300 milionů realů (1,4 miliardy Kč).

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 18. května 2024

Očekáváme v 17:00 17°C

Celá předpověď