Gazprom u ruského soudu zažaloval ČEZ, slovenskou ZSE a rakouskou OMV

foto Ilustrační foto - Logo ruské energetické společnosti Gazprom.

Moskva/Praha/Bratislava - Ruská plynárenská společnost Gazprom u ruského soudu zažalovala tři středoevropské podniky, vedle české energetické firmy ČEZ také Západoslovenskou energetiku (ZSE) a rakouskou OMV. Informovala o tom dnes agentura TASS, podle které to vyplývá ze soudních spisů. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž ČTK řekl, že firma dosud žádné informace k žalobě neobdržela. Podle něj zřejmě půjde o reakci na mezinárodní arbitráž, kterou ČEZ vůči Gazpromu loni zahájil kvůli neplnění dodávek. Mluvčí ZSE Energia Katarína Šulíková ČTK napsala, že firma se nebude k tématu vyjadřovat.

Žaloby proti těmto třem středoevropským firmám Gazprom podal ve čtvrtek. Žádné další podrobnosti k případu nebyly sděleny.

ČEZ loni v únoru zahájil proti Gazpromu arbitrážní řízení z důvodu krácení dohodnutých dodávek plynu, od ruského giganta žádá náhradu škody za více než miliardu korun. Situace kolem obchodu s plynem se zkomplikovala, když ruská vojska v únoru 2022 vpadla na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí.

Gazprom a některé další ruské společnosti se tyto soudní spory snaží přesunout z mezinárodních arbitráží do Ruska, píše agentura Reuters. Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím sítě plynovodů. Kontrolu nad firmou má Kreml.

Reklama
Reklama
Reklama

Čtěte také:

Reklama

Právě zveřejněno

Všechny zprávy

Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 6.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pondělí 6. května 2024

Očekáváme v 21:00 14°C

Celá předpověď