Islamisté v Hamburku žádali chalífát, německé politiky to pobouřilo

foto Ilustrační foto - Zásah německých policistů v hamburské mešitě v rámci vyšetřování Islámského centra v Hamburku, 16. listopadu 2023.

Berlín - Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali zřízení chalífátu, pobouřila politiky. Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová na síti X napsala, že kdo žádá chalífát, je v Německu na špatné adrese. Poslanec opoziční konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Christoph Ploss vyzval k rychlému zakázání radikálního islámského uskupení Muslim Interaktiv, ke kterému mají blízko organizátoři hamburského protestu.

V Hamburku se v sobotu sešlo asi 1100 lidí, kteří tvrdili, že Německo i v souvislosti s izraelským zásahem v palestinském Pásmu Gazy vede protiislámskou politiku a že muslimové v zemi čelí mediální kampani. S sebou měli transparenty jako "Řešením je chalífát" či "Německo = diktatura hodnot". Dav opakovaně na výzvu organizátorů skandoval alláhu akbar (arabsky bůh je veliký).

Faeserová v reakci na události v Hamburku vyzvala k tvrdému postupu proti podobným akcím. "Vidět v našich ulicích takovéto islamistické demonstrace, to lze jen těžko trpět," řekla deníku Tagesspiegel. Na sociální síti X pak napsala, že v Německu mají ženy rovná práva a že v zemi platí demokracie a svoboda vyznání. "Proti islamistické teroristické propagandě a nenávisti vůči Židům tvrdě postupujeme. Kdo chce chalífát, je v Německu na špatné adrese," dodala.

Ploss, který ve Spolkovém sněmu zastupuje jeden z hamburských obvodů, chce, aby vláda sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze proti uskupení Muslim Interaktiv zasáhla a zakázala ho. "Zákaz hnutí Muslim Interaktiv už tu měl být dávno," napsal na X. Toto hnutí je v Německu v hledáčku tajných služeb, které ho vedou jako extremistické.

Protest v Hamburku kritizují v komentářích také německá média. "Chtějí zrušit demokracii a náboženský stát z doby kamenné označují jako řešení," napsal dnes deník Bild. Nejprodávanější německý list si také položil otázku, co ministryně Faeserová hodlá udělat, když si islamisté v Německu dělají, co chtějí.

Magazín Focus si pak povšimnul toho, jak zahalené ženy na demonstraci stály od mužů odděleně a se značným odstupem. "Obzvláště žalostný obrázek," poznamenal Focus.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 15.05.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je středa 15. května 2024

Očekáváme v 17:00 21°C

Celá předpověď