Útoku Izraele na Rafáh mohou zabránit pouze Spojené státy, míní Abbás

foto Následky izraelského ostřelování města Rafáh na jihu Pásma Gazy, 22. února 2024.

Rijád/Gaza - Plánované pozemní operaci izraelské armády v Rafáhu na jihu Pásma Gazy mohou zabránit pouze Spojené státy. Uvedl to dnes podle agentury Reuters předseda palestinské samosprávy na okupovaném Západním břehu Jordánu Mahmúd Abbás. Dodal, že útok na Rafáh očekává v nejbližších dnech. Mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby v rozhovoru s televizí ABC uvedl, že Izrael souhlasil s tím, že si před zahájením invaze do Rafáhu vyslechne americké obavy a názor. Izrael podle Kirbyho zároveň začal plnit svůj slib prezidentovi Joe Bidenovi ohledně umožnění dodávek humanitární pomoci do severní části Pásma Gazy.

"Vyzýváme Spojené státy, aby požádaly Izrael o zastavení operace v Rafáhu, protože Amerika je jediná země schopná zabránit Izraeli ve spáchání tohoto zločinu," prohlásil Abbás na konferenci v Saúdské Arábii. Operace by podle něj byla "největší katastrofou v historii palestinského lidu", napsala agentura AFP.

Boje v Pásmu Gazy začaly po teroristických útocích z loňského 7. října, kdy ozbrojenci Hamásu a jeho spojenci pronikli na izraelské území u Pásma Gazy. Podle izraelských úřadů při teroristickém útoku zemřelo 1200 lidí a dalších 250 bylo zavlečeno na palestinské území. Rozsáhlá izraelská vojenská operace proti bojovníkům Hamásu si od té doby vyžádala podle aktuálních údajů 34.454 mrtvých Palestinců a vyvolala protesty v řadě zemí světa, včetně izraelských spojenců. Ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy, které ovládá hnutí Hamás, doplnilo, že k dnešnímu dni eviduje také 77.575 zraněných.

Podle Tel Avivu jsou nyní zbývající ozbrojenci palestinského hnutí soustředěni právě v Rafáhu, kam se ale uchýlil také velký počet palestinských civilistů z jiných částí Pásma Gazy.

Izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac v sobotu uvedl, že Izrael by mohl připravovanou pozemní operaci v Rafáhu odložit, pokud bude uzavřena dohoda o propuštění dalších izraelských rukojmích.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken bude v pondělí a v úterý v Saúdské Arábii jednat s regionálními partnery o snahách docílit příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích.

Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina rukojmích výměnou za palestinské vězně. Předpokládá se, že v Pásmu Gazy ještě zůstává 129 rukojmích, které Hamás loni 7. října unesl, ne všichni jsou však naživu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 10.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pátek 10. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď