Langšádlová má za to, že se svým týmem vykonala obrovský kus práce

foto Ilustrační foto - Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09), 11. prosince 2023.

Praha - Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09), o jejímž konci ve funkci se spekuluje, cítí podporu vysokých škol, Akademie věd i Svazu průmyslu a dopravy. Za ní a jejím týmem je obrovský kus odvedené práce, sdělila ČTK před dnešním večerním jednáním předsednictva strany, které má probírat její působení ve funkci a případnou změnu v koaličním kabinetu. Tam TOP 09 reprezentuje spolu s prvním místopředsedou TOP 09 a ministrem zdravotnictvím Vlastimilem Válkem. V sobotu přijalo usnesení na podporu Langšádlové krajské vedení její středočeské organizace. Reagovalo tak na informace médií, podle kterých ve straně roste nespokojenost s dosavadní prací Langšádlové. Odborníci z vědecké komunity, které v pondělí oslovila ČTK, však možné odvolání ministryně kritizují. Podle nich za své působení ve funkci odvedla výsledky a její odvolání by přerušilo slibně započatou práci.

"Za mnou a mým týmem je obrovský kus odvedené práce a za touto prací si stojím. Velice si vážím i toho, že se mi dostává pozitivní zpětné vazby a ocenění jak od zástupců vysokých škol a Akademie věd, tak od zástupců Svazu průmyslu a dopravy," uvedla Langšádlová.

Na svém účtu na síti X v úterý Langšádlová polemizovala s tím, že v kabinetu není vidět. "Napsala jsem nový zákon o výzkumu, vývoji, inovacích a transferu znalostí. Udržela jsem stabilní financování výzkumu z národních prostředků. Zdvojnásobili jsme stipendium pro doktorandy bez pracovního úvazku. Jednám o započítání let úspěšně ukončeného doktorandského studia pro výpočet důchodů. Iniciovala jsem vznik grantového schématu pro návraty po rodičovské. Jednám o příspěvku v mateřství pro doktorandky bez pracovního úvazku. Připravila jsem ambiciózní reformu transferu znalostí, jejímž cílem je zvýšit ekonomickou a společenskou hodnotu, kterou nám věda přináší. Posunula jsem prioritní zaměření veřejné podpory na výzkum ke strategickým technologiím," vyjmenovala.

Předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová dnes ani v uplynulých dnech situaci nekomentovala. Stejně tak další členové širšího vedení strany.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 21:00 15°C

Celá předpověď