Státní zástupce chce pro Ortinského z J.O. Investment osm let vězení

foto Ilustrační foto - Majitel firmy J.O. Investment Jakub Ortinský u soudu, který je mezi obžalovanými z podvedení více než 3700 klientů se škodou 2,4 miliardy korun, 29. dubna 2024, Praha.

Praha - Státní zástupce Boris Havel navrhnul po přečtení obžaloby v kauze společnosti J.O. Investment (JO) pro majitele firmy Jakuba Ortinského osm let vězení a peněžitý trest 25 milionů korun. Pro další dva obžalované, Petra Šorfu a Martina Hromadu, žádá šest let a desetimilionové peněžité tresty. Havel to dnes řekl u pražského městského soudu po přečtení obžaloby, podle které trojice podvedla více než 3700 lidí a 162 firem. Podle spisu z nich vylákali téměř 2,4 miliardy korun. Ortinský novinářům řekl, že s obžalobou nesouhlasí.

Fotogalerie

Havel tvrdí, že Ortinský, faktický obchodní ředitel JO, Šorfa a Hromada, který Ortinského zastupoval při jeho nepřítomnosti, zneužili registraci, kterou firma měla u České národní banky. Sice jí dovolovala nabízet investiční služby, ale pouze úzkému okruhu příbuzných a známých.

Trestnou činnost podle státního zástupce muži páchali od března 2016 do února 2020 a od začátku společně schválně uváděli klienty firmy v omyl. Peníze podle žalobce muži používali pro vlastní potřebu, a to například k nákupu nemovitostí či luxusních aut. Část peněz podle obžaloby využili také k výplatě klientů.

Za podvod a legalizaci výnosů z trestné činnosti hrozí třem obžalovaným až deset let vězení. Soud jim může uložit i propadnutí majetku, které Havel také ve svém návrhu požadoval. Všem také navrhl desetileté zákazy činnosti.

"S obžalobou nesouhlasím, žádného podvodu jsem se nedopustil," řekl novinářům o přestávce Ortinský. Více se podle svých slov vyjádří soudu. Odmítl i trest, který mu státní zástupce navrhnul.

Čtvrtou obžalovanou v kauze je matka Ortinského, která pracovala jako policistka na Krajském ředitelství policie hlavního města Prahy. Na svém účtu podle státního zástupce postupně přijala nejméně 3,5 milionu korun z účtu synovy firmy, ačkoliv nebyla její investorkou. Za peníze si pořídila mimo jiné mercedes.

Obžaloba ji viní z nedbalostního praní špinavých peněz, za které hrozí maximálně tříleté vězení. Havel pro ženu požaduje tříletou podmínku se zkušební dobou na pět let a peněžitý trest dva miliony korun.

Soudce Lukáš Svrček dnes také rozhodl o odblokování peněz z jednoho z účtů společnosti JO, aby mohly být použity v insolvenčním řízení s firmou. Uvedl, že společnost jako taková obžalovaná není. Strany si ponechaly lhůtu na případné podání stížnosti.

Dva obžalovaní v kauze J.O. Investment u soudu odmítli vinu

Majitel společnosti J.O. Investment (JO) Jakub Ortinský dnes u pražského městského soudu odmítl obžalobu z podvodu a legalizace výnosů z trestné činnosti, které čelí v souvislosti s činností firmy. Připustil, že společnost neměla odpovídající licenci České národní banky (ČNB), nesouhlasí ale s obviněním, že klienty podváděl.

Ortinský dnes soudu popsal, jak se k obchodování dostal už v mladém věku. Společnost JO založil v roce 2016, kdy neplánoval, že by prováděla velké obchody. S dalšími obžalovanými, Petrem Šorfou a Martinem Hromadou, myšlenku obchodování rozšířili mezi jejich známé. I později podle něj nešlo o to, že by společnost poskytovala široké veřejnosti služby. "Bylo to doporučování produktu, který mám sám," řekl Ortinský. Rozšíření licence začal s právníky řešit až následně.

Státní zástupce v obžalobě popisuje, že část peněz Ortinský podle něj využil pro svoji potřebu. Muž ale dnes uvedl, že měl u společnosti investovány i vlastní peníze, šlo tedy o výplatu jeho zhodnocených financí. Řekl také, že Šorfa ani Hromada žádné produkty neprodávali. Šorfa společnost klientům pouze představoval, Hromada byl pracovníkem back office, uvedl.

Ortinský také uvedl, že firmu paralyzoval zásah policie. Tím, že jim bylo zakázáno nakládat s penězi, nastala podle Ortinského insolvence. Doplnil, že je přesvědčen o tom, že až budou v insolvenci sepsány veškeré sumy, bude možné všechny vložené vklady vyplatit a žádná škoda tak nevznikne. Upozornil také na to, že nekteré vklady už vyplaceny byly. Na účtech byla podle soudce Lukáše Svrčka zajištěna více než miliarda korun, státní zástupce tvrdí, že obžalovaní způsobili škodu asi 2,4 miliardy korun.

Vinu před soudem odmítl i Šorfa. "Nechápu, proč bych Jakubovi (Ortinskému) svěřoval peníze, když bych věděl, že obchody neprovádí," řekl Šorfa. Klientům produkty sice prezentoval, tvrdí, že ale nevěděl, jak přesně obchodování funguje. Obsáhlou kauzu plánuje soud projednávat několik měsíců, jednání nařídil až do konce listopadu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 14.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je úterý 14. května 2024

Očekáváme v 14:00 23°C

Celá předpověď