Policie pátrá po generálovi, jehož lidé provedli výbuchy ve Vrběticích

foto Ilustrační foto - Brána do areálu muničního skladu ve Vrběticích, které patří pod Vlachovice na Zlínsku, na snímku z 19. dubna 2021. Vrbětický muniční sklad v roce 2014 explodoval. Po sedmi letech vyšlo najevo podezření na zapojení ruské tajné služby do výbuchu.

Praha - Policie dnes vyhlásila pátrání po generálovi ruské tajné služby GRU Andreji Averjanovovi. Důstojníky jeho jednotky Anatolije Čepigu a Alexandra Miškina považuje český vyšetřovací tým za strůjce výbuchů skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014, při kterých zemřeli dva lidé. Britští vyšetřovatelé podezírají jeho muže také z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury v roce 2018. Na pátrání upozornil server Seznam Zprávy

Averjanov je podle policie nebezpečný, ale není ozbrojen. Měří 175 až 185 centimetrů, je střední postavy a má šedé vlasy a hnědé oči.

Podle serveru Seznam Zprávy s Averjanovem komunikovali manželé Elena a Nikolaj Šapošnikovovi, ruští špioni, kteří dostali české občanství. Špošnikov byl zaměstnancem zbrojařské společnosti Imex Group, které ve Vrběticích vybuchla munice. Manželé podle policie dodali ruské rozvědce informace o obchodech firmy a zajistili agentům doklady k návštěvě Vrbětic.

Kriminalisté případ výbuchů skladů ve Vrběticích v dubnu odložili. Policisté považují za prokázané, že výbuchy uskutečnili příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU. Chtěli zabránit dodání munice do oblastí, kde provádělo Rusko vojenské operace. Protože se podezřelí pohybují v Rusku, které odmítlo s českou policií spolupracovat, nemohli kriminalisté zahájit jejich trestní stíhání.

Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku. Oba sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Munice uložená v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena. Kromě smrti dvou lidí způsobily výbuchy podle policie škodu přesahující miliardu korun. Zjištění vyšetřovatelů o zapojení agentů ruských tajných služeb vyvolalo v roce 2021 diplomatickou roztržku s Ruskem. Česko i Rusko si vzájemně vyhostily desítky pracovníků ambasád.

Čeští kriminalisté kvůli vyšetřování výbuchů zřídili vyšetřovací tým spolu s policisty z Velké Británie. Čepigu a MIškina mohli čeští policisté identifikovat po otravě Skripala. Jejich podobu mohli srovnat díky tomu, že po obvinění z otravy poskytla ruská televize RT sdělovacím prostředkům televizní záznam jejich rozhovoru. V Česku vystupovali pod jinými jmény s falešnými pasy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 21:00 16°C

Celá předpověď