Policisté pátrají po Pavlu Zítkovi, nepřišel k soudu v Chomutově

foto Ilustrační foto - Policisté hlídkují u budovy okresního soudu před začátkem jednání v případu aktivisty Pavla Zítka, který je obviněn z šíření poplašné zprávy, 19. dubna 2024, Chomutov.

Chomutov - Policisté dnes vyhlásili pátrání po Pavlu Zítkovi, uvedli to na webu. Muž, označovaný za dezinformátora, se v pátek nedostavil k Okresnímu soudu v Chomutově. Čelí obžalobě z trestného činu šíření poplašné zprávy. Jednání u soudu s osmapadesátiletým Zítkem, který má bydliště na Chomutovsku, soud odročil na 24. května.

Policie uvedla, že muž není ozbrojen ani netrpí nakažlivou nemocí. Obžalobě čelí zřejmě kvůli tomu, že v době pandemie covidu mimo jiné zpochybňoval existenci viru a ve svých videích mluvil o negativních zdravotních důsledcích očkování proti koronaviru.

Soudkyně Iva Dvořáková v pátek uvedla, že Zítko odmítl předvolání k soudu převzít. K soudu se dostavili jeho příznivci. Některé z nich nechala soudkyně kvůli rušení vykázat ze soudní síně. Zítkovi stoupenci tvrdili, že jsou jeho zmocněnci a zpochybňovali legitimitu soudu.

Zítko chtěl kandidovat při loňských volbách na prezidenta, ale nepředložil dostatečný počet občanských podpisů, proto ho ministerstvo vnitra do voleb nepustilo. Loni v říjnu ho policie zadržela na dálnici D7 kvůli podezření ze zpronevěry.

Zítko na sebe v minulosti upozornil například u Obvodního soudu pro Prahu 8, kde hlasitými projevy a skandováním spolu s dalšími lidmi vyjadřoval podporu několika obžalovaným.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je pátek 3. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď