Státní duma na Putinův návrh schválila Mišustina jako staronového premiéra

foto Ilustrační foto - Ruský premiér Michail Mišustin, 3. dubna 2024.

Moskva - Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, dnes na návrh prezidenta Vladimira Putina schválila Michaila Mišustina jako staronového premiéra. Informovala o tom ruská státní tisková agentura TASS. prezident Vladimir Putin. Mišustinův kabinet v souladu se zákonem rezignoval po Putinově úterní inauguraci a zahájení jeho nového funkčního období. Mišustinovu kandidaturu podpořilo 375 poslanců ze 432 přítomných, 57 se hlasování zdrželo. Proti nebyl nikdo. Lídr ruských komunistů Gennadij Zjuganov předem avizoval, že jeho strana, která má 57 poslanců, se hlasování zdrží, uvedl TASS.

Mišustin má nyní týden na to, aby prezidentovi předložil jména členů svého nového kabinetu. Očekává se, že většina stávajících ministrů a jejich náměstků na svých místech zůstane. Otazník se ale vznáší nad šéfem resortu obrany Sergejem Šojguem, jehož náměstka Timura Ivanova v dubnu zadržely úřady kvůli úplatkářské kauze, píše agentura AP.

Mišustin je premiérem od roku 2020, kdy v čele kabinetu neočekávaně nahradil Dmitrije Medveděva, bývalého prezidenta a dlouholetého Putinova předsedu vlády.

Předtím Mišustin vedl ruskou ústřední daňovou správu a podle BBC nebyl širší veřejnosti příliš známý. Nástup do čela vlády mohl být překvapením i pro něj samotného - Putin ho jmenoval 15. ledna a o den později měl vystoupit na ekonomickém fóru. Ruská média tehdy psala, že si už přišel prohlédnout řečnický sál, vystoupení ale bylo narychlo zrušeno.

Jako šéf vlády se vystudovaný ekonom musel potýkat nejprve s pandemií covidu-19, která v Rusku propukla krátce po jeho nástupu do úřadu, a následně i s ruskou invazí na Ukrajinu zahájenou v únoru 2022. Ta vyvolala rozsáhlý odpor Západu a řadu sankčních opatření vůči Rusku.

Mišustin se k tématům spojeným s válkou vyjadřuje jen zřídka a jak podotýká server The Bell, na rozdíl od jiných ruských představitelů od začátku konfliktu nenavštívil Ruskem okupovaná ukrajinská území.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 17:00 22°C

Celá předpověď