Putin souhlasí se stažením ruských sil z částí Arménie, píše Interfax

foto Ilustrační foto - Ruský vojenský konvoj mířící z Arménie do Náhorního Karabachu.

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin souhlasil se stažením ruských sil a pohraničníků z některých částí Arménie na žádost Jerevanu. Uvedla to dnes agentura Interfax s odkazem na Putinova mluvčího Dmitrije Peskova.

Toto oznámení následuje po odchodu téměř 2000 ruských vojáků z Náhorního Karabachu a jeho okolí. Nad regionem Ázerbájdžán loni v září po bleskové vojenské ofenzivě převzal kontrolu. Většina tamních etnických Arménů uprchla. Rusko vyslalo do Karabachu vojáky, kteří měli zabránit dalším bojům, v roce 2020. Jejich odchod ukončil několikaleté nasazení, které Moskvě poskytlo vojenskou oporu ve strategickém regionu jižního Kavkazu.

Arménie požádala ruské pohraničníky, aby od 1. srpna opustili svá stanoviště také na hlavním letišti v Jerevanu.

Podle Peskova Putin a arménský premiér Nikol Pašinjan se na středeční schůzce v Moskvě dohodli na vlně nových ruských odchodů.

"Na podzim 2020 byla na žádost arménské strany do řady arménských regionů vyslána naše vojenská a pohraniční stráž. Pašinjan řekl, že dnes už vzhledem ke změněným podmínkám taková potřeba není, takže prezident Putin souhlasil a stažení našich vojáků a pohraničníků bylo dohodnuto,“ řekl Peskov agentuře Interfax.

Server Sputnik Armenia podle agentury Reuters citoval vysoce postaveného arménského politika z vládnoucí strany, který uvedl, že Putin a Pašinjan se dohodli, že se ruské jednotky a pohraničníci stáhnou z pěti arménských regionů.

Ruská pohraniční stráž však na žádost Jerevanu zůstane na hranicích Arménie s Tureckem a Íránem, uvedla agentura Interfax.

Pašinjan kritizoval Rusko za to, že nezasáhlo, aby zastavilo ázerbájdžánské síly v Karabachu. Od té doby veřejně zpochybňuje tradiční spojenectví své země s Ruskem - které má na území Arménie řadu vojenských zařízení - a začal navazovat užší vztahy se Západem.

 

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 17:00 22°C

Celá předpověď