Putin: Ruského cvičení s taktickými jadernými zbraněmi se zúčastní i Bělorusko

foto Ilustrační foto - Tradiční vojenská přehlídka v Moskvě k výročí vítězství nad nacistickým Německem ve druhé světové válce, 9. května 2023. Na snímku mezikontinentální balistická raketa RS-24 Jars, která může nést několik jaderných hlavic. 

Moskva - Cvičení zaměřeného na přípravu taktických jaderných zbraní se spolu s Ruskem zúčastní a Bělorusko. Uvedl to dnes ruský prezident Vladimir Putin, podle kterého jde o plánované - a nijak neobvyklé - manévry. Ruská diplomacie a obrana předtím uvedly, že jde o reakci na provokativní prohlášení a hrozby představitelů západních zemí, což analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW) označili ze strany Moskvy za manipulaci.

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že Putin vydal pokyn k přípravě na provedení manévrů s jadernými zbraněmi s cílem "procvičit jejich přípravu a použití". Rozmístěny budou podle agentury Reuters na jihu Ruska.

"Pořádáme je pravidelně," prohlásil dnes Putin. "Tentokrát se konají ve třech etapách. Ve druhé etapě se k nim připojí naši běloruští kolegové," řekl ruský prezident, který dnes v Moskvě při příležitosti vojenské přehlídky k porážce nacistického Německého v roce 1945 přivítal i běloruského vůdce Alexandra Lukašenka. Podle něj se jedná o třetí takové cvičení.

ISW v reakci na oznámení cvičení tento týden připomnělo, že Moskva jaderné hrozby často využívá v rámci své hybridní války se Západem, který se snaží vmanipulovat do omezení pomoci Ukrajině. Podle analytiků je ale nepravděpodobné, že by Rusko v sousední zemi, kam vpadlo v roce 2022, nebo kdekoliv jinde použilo taktickou jadernou zbraň.

Od roku 1945, kdy Spojené státy poprvé použily v boji atomovou bombu a zničily japonská města Hirošima a Nagasaki, nepoužila žádná mocnost ve válce jaderné zbraně, připomíná Reuters.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 17:00 18°C

Celá předpověď