Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu, obě strany hlásí mrtvé a raněné

foto Ilustrační foto - Bytový dům zničený při ruském dronovém útoku na ukrajinské město Oděsa, 23. dubna 2024.

Kyjev/Moskva - Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Ruské ostřelování a nálety na Ukrajinci ovládanou část Chersonské oblasti na jihovýchodě země si podle úřadů vyžádaly tři zraněné.

Další čtyři zraněné civilisty při ruském ostřelování hlásí úřady podle agentury Interfax-Ukrajina v Doněcké a Charkovské oblasti. Ruské okupační úřady naopak podle agentur tvrdí, tvrdí, že ukrajinské ostřelování si vyžádalo tři mrtvé: dva lidé byli zabiti v městě Polohy v okupované části Záporožské oblasti na jihovýchodě země, další pak na západním okraji Doněcka na východě Ukrajiny.

Ukrajinským silám se podařilo sestřelit pět z devíti ruských dronů, uvedl generální štáb, který zmínil, že kromě dronů Šáhed íránské konstrukce použili Rusové i bezpilotní letouny blíže nezjištěného typu. Ukrajinská armáda se podle serveru RBK-Ukrajina domnívá, že nejspíše šlo o průzkumné drony vyhledávající potenciální cíle.

Ukrajinské letectvo ráno uvedlo, že nad Mykolajivem zničilo ruský dron íránské výroby. Protivzdušná obrana zasahovala také v okolí ukrajinského hlavního města Kyjeva.

Agentura Reuters zmínila, že podle ruských médií okupační síly v Mykolajivu zasáhly loděnici a hotel, kde byli ubytováni "britští žoldnéři".

Ruské ostřelování téměř dvou desítek obcí v Chersonské oblasti a také samotného Chersonu si vyžádalo tři zraněné, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasáhla obytné čtvrti, konkrétně poškodila dvě výškové budovy, osm soukromých domů, vysokoškolské zařízení a objekt kritické energetické infrastruktury.

Podle ruského ministerstva obrany zničily ruské systémy 17 dronů, které nad ruské území vypustila ukrajinská strana. Útok prý zřejmě mířil na zásobníky ropy a pohonných hmot v Kalužské oblasti jižně od Moskvy. Tři drony se zřítily vedle zásobníků, aniž by je poškodily, tvrdil gubernátor Vladislav Šapša.

Ministerstvo uvedlo, že devět bezpilotních strojů bylo zasaženo na Brjanskou oblastí, tři nad Kurskou a dva nad Belgorodskou.

Oproti tomu gubernátor Brjanské oblasti Alexandr Bogomaz na sociální síti v noci psal o sestřelení 13 dronů. Vše se podle něj obešlo bez zraněných a škod na zemi.

Agentura Reuters doplnila, že Moskva jen málokdy zmiňuje skutečné důsledky ukrajinských útoků. Kyjev, který se k operacím na území Ruské federace obvykle nevyjadřuje, se poslední týdny snaží útočit na ruské ropné rafinerie. Ruské okupační síly opakovaně míří na ukrajinské elektrárny, části energetické infrastruktury či dopravní uzly.

Ukrajina se už déle než dva roky brání ozbrojené ruské agresi, zprávy bojujících stran obvykle není možné ověřit z dalších zdrojů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 11.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 11. května 2024

Očekáváme v 21:00 12°C

Celá předpověď