Biden podepsal další podporu Kyjeva, USA obnovují vojenskou pomoc

foto Americký prezident Joe Biden hovoří s novináři v Bílém domě ve Washingtonu před podpisem balíčku ve výši 95 miliard dolarů na pomoc Ukrajině, Izraeli, Tchaj-wanu a dalším spojencům, 24. dubna 2024.

Washington - Americký prezident Joe Biden dnes po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon uvolňující dodatečných 61 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu Kč) na vojenskou a ekonomickou podporu Ukrajiny a zemí v regionu. Dokument zároveň uzákonil další výdaje ve výši přes 30 miliard dolarů na podporu Izraele, asijských partnerů či na humanitární pomoc ve světě a potvrdil přijetí opatření, které by teoreticky mohlo příští rok vést k zákazu sociální sítě TikTok ve Spojených státech. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přivítal schválení další pomoci od USA.

V projevu po podpisu zákona Biden prohlásil, že tento krok posiluje bezpečnost USA, ale i celého světa. "Teď musíme jednat rychle," řekl v souvislosti s americkými dodávkami vojenské pomoci Ukrajině, které byly kvůli nedostatku financí od konce loňského roku zablokované.

"Dohlížím na to, aby dodávky začaly okamžitě," pokračoval prezident. "Během příštích několika hodin, doslova za několik hodin, začneme posílat Ukrajině vybavení pro protivzdušnou obranu, munici, dělostřeleckou a do raketových systémů, a obrněná vozidla," řekl. Americká média předtím informovala, že hodnotu nové zásilky vojenského materiálu odhaduje vláda na miliardu dolarů.

Dosud USA od ruské invaze zahájené v února 2022 poskytly Kyjevu vojenské vybavení za více než 40 miliard dolarů. Výpadek této podpory v posledních měsících provázel postup ruských jednotek hlouběji do ukrajinského území a také problémy ukrajinské protivzdušné obrany, která nezvládá odrážet neustálé ruské ostřelování.

Bidenův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan na tiskové konferenci řekl, že nějaký čas potrvá, než se Ukrajinci "vyhrabou z problémů", které zažívali při narušení americké podpory. Nové finance uvolněné Kongresem podle něj budou stačit na několik měsíců. "Předpokládám, že s množstvím prostředků, které v tuhle chvíli máme, můžeme dál dodávat Ukrajině to, co potřebuje, do konce roku 2024," prohlásil Sullivan.

Z prostředků nově vyčleněných Kongresem na podporu Ukrajiny tvoří zhruba tři čtvrtiny peníze na vojenské účely. Podepsaný legislativní balík také obsahuje 17 miliard dolarů na pomoc Izraeli, devět miliard na humanitární pomoc zejména v Pásmu Gazy a osm miliard pro partnery USA v jihovýchodní Asii.

Biden o schválení těchto výdajů poprvé požádal zhruba před šesti měsíci, jeho návrh ale narazil na odpor Republikánské strany, která souhlas podmiňovala výrazným zpřísněním imigrační politiky. Nakonec výdaje prošly bez tohoto bodu, ovšem s několika dodatečnými položkami včetně mechanismu namířeného proti tiktoku nebo plánu změnit část pomoci Ukrajině na odpustitelnou půjčku.

Zelenskyj přivítal schválení další vojenské a ekonomické pomoci od USA

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přivítal další vojenskou a ekonomickou pomoc Spojených států Kyjevu, jenž se brání ruské agresi.

"Uděláme vše pro to, abychom vykompenzovali půl roku, který uplynul během debat a pochybností," uvedl dnes na platformě Telegram Zelenskyj. Reagoval na to, že americký prezident Joe Biden dnes po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon uvolňující dodatečných 61 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu Kč) na vojenskou a ekonomickou podporu Ukrajiny a zemí v regionu.

"Bez ohledu na to, co kdo říká, dostáváme podporu, kterou potřebujeme... abychom i nadále chránili životy před ruskými údery," uvedl Zelenskyj. Sdělil, že ukrajinští činitelé v posledních dnech "maximálně aktivně" spolupracovali se svými americkými protějšky, aby balík pomoci obsahoval zbraně, které Ukrajinci potřebují.

"Dosahuje jedné miliardy dolarů a zahrnuje přesně to, o čem jsme diskutovali s prezidentem Bidenem během našeho hovoru," uvedl Zelenskyj na síti X. Na telegramu zmiňuje protivzdušnou obranu, dělostřelecké i protitankové zbraně, munici pro raketomety HIMARS a také střely dlouhého doletu ATACMS. Spojeným státům za pomoc vyjádřil vděčnost.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je pátek 3. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď