Hrozba pumovými útoky na Slovensku se nepotvrdila, školy otevřou, uvedly úřady

foto Automobil slovenské policie. Ilustrační foto.

Bratislava - Úterní hrozba pumovými útoky na více než 1500 škol na Slovensku se nepotvrdila, vyučování bude ve čtvrtek pokračovat, informovaly dnes slovenské úřady. Po autorovi e-mailové výhrůžky, která se podle dřívějších informací slovenské policie týkala i budov bank a prodejen elektrotechniky, kriminalisté pátrají. Policejní prezidium uvedlo, že šlo spíše o kybernetický útok než o reálnou hrozbu.

Náměstkyně slovenského ministra vnitra Lucia Kurilovská na tiskové konferenci řekla, že země výhrůžky v takovémto rozsahu ještě nezaznamenala. Dodala, že hrozba se týkala hlavně základních škol a že policie už dokončila kontrolu dotčených budov. Situaci pomohlo, že dnes je na Slovensku volno v souvislosti s Dnem vítězství nad fašismem, kterým si země připomíná konec druhé světové války.

Policejní viceprezident Rastislav Polakovič bez bližších podrobností uvedl, že v případu šlo patrně o kybernetický útok. Kvůli výhrůžkám řada škol v úterý přerušila nebo zrušila vyučování. Už minulý týden podobné hrozbě čelilo 120 škol v Bratislavském kraji. Ve čtvrtek hodlá slovenská policie nasadit ke školám hlídky.

Elitní jednotka policie NAKA věc vyšetřuje jako teroristický útok, za který pachateli hrozí až doživotí.

"Pumové hrozby ve školách se naštěstí nepotvrdily a nebylo ohroženo zdraví ani životy žáků a zaměstnanců. Charakter útoků tohoto typu je ale výzvou, protože mohou vyvolat strach, způsobit škody či přerušit vzdělávání dětí," uvedl v tiskové zprávě slovenský ministr školství Tomáš Drucker.

Policie v Bratislavě dnes oznámila, že zadržela 25letého muže, který podle ní v úterý telefonicky ohlásil uložení bomby v budově jednoho ze soudů. Ani v tomto případě se hrozba nepotvrdila. Policie také uvedla, že zadržený se k činu přiznal. Čelí obvinění z šíření poplašné zprávy, za což mu v případě odsouzení hrozí pětileté vězení.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 17:00 18°C

Celá předpověď