Sportovní arbitráž potvrdila vyloučení ruských fotbalistů z kvalifikace o MS

foto Ilustrační foto - Ruští fotbalisté při tréninku na stadionu v Petrohradě 15. června 2021.

Lausanne (Švýcarsko) - Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS) potvrdila, že ruští fotbalisté nebudou moci hrát kvalifikaci o mistrovství světa v Kataru. Zamítla dnes totiž žádost ruského svazu o dočasné pozastavení suspendace. Federace FIFA před třemi týdny vyřadila Rusko kvůli vojenskému útoku na Ukrajinu ze soutěží a bez boje do finále kvalifikace postoupilo Polsko, které se o účast na MS utká s vítězem zápasu Švédsko - Česko.

Ruští představitelé požadovali "zmražení" suspendace, aby jejich národní tým mohl ve čtvrtek bojovat o šampionát. Zástupci svazu označili sankce FIFA a UEFA za "výslovně diskriminační" a vedle opětovného zařazení zpět požadovali rovněž kompenzace. CAS ale jejich žádost o dočasné pozastavení celé věci zamítl, informoval o tom na svém webu.

"Řízení CAS nadále pokračuje. V současné době se ustanovuje komise rozhodců a strany si vyměňují písemné materiály. K žádnému slyšení doposud nedošlo," uvedli zástupci CAS ve stanovisku.

Již v úterý sportovní arbitráž potvrdila vyloučení ruských klubů z evropských soutěží UEFA. To se dotklo Spartaku Moskva, do čtvrtfinále Evropské ligy proto bez boje prošlo Lipsko.

Ruští sportovci a týmy mají kvůli vojenskému konfliktu své země na Ukrajině zakázanou účast ve většině sportů. Suspendace se týká i sportovců z Běloruska, které je spojencem Ruska.

Čeští fotbalisté se v úvodním kvalifikačním utkání play off se Švédskem střetnou 24. března v Solně. V případě úspěchu budou hrát v Polsku, jinak čeká tým trenéra Jaroslava Šilhavého o pět dní později přípravné utkání buď v Rakousku, nebo ve Walesu. Tyto celky tvoří dvojici v jiné barážové skupině, která tou dobou nebude kvůli odloženému zápasu Ukrajiny se Skotskem ukončená.

Los základních skupin mistrovství světa je v plánu 1. dubna. Šampionát v Kataru začne 21. listopadu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.04.2024 ČTK

Reklama

9°C

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 1°C

Celá předpověď