Tisk: Izrael při jednání s Egyptem o příměří v Gaze dává poslední šanci dohodě

foto Ilustrační foto - Žena jde v Tel Avivu kolem plakátů s fotografiemi rukojmích unesenými hnutím Hamás od 7. října 2023. 12. února 2024. 

Tel Aviv - Do Izraele dnes přicestovala egyptská delegace ve snaze obnovit jednání o ukončení války v Pásmu Gazy a propuštění zbývajících izraelských rukojmích, které zadržuje palestinské hnutí Hamás od 7. října. Informovala o tom agentura Reuters. Podle agentury AP delegaci vede šéf egyptské tajné služby Abbás Kamel, který chce se svými izraelskými protějšky jednat o "nové vizi" dlouhodobého příměří v Gaze. Podle amerických médií je Izrael ochoten dát poslední šanci dosažení dohody, v opačném případě vstoupí do Rafáhu, který považuje za poslední baštu Hamásu ve válce, kterou vede v odvetě za jeho říjnový teroristický útok.

Izrael nemá žádné nové návrhy, které by předložil k projednání, je nicméně ochoten uvažovat o časově omezeném klidu zbraní, během něhož by bylo propuštěno 33 rukojmích namísto původně navrhovaných 40, řekl zdroj agentury Reuters. "V současné době neprobíhají mezi Izraelem a Hamásem žádná jednání o rukojmích a nemáme v tomto ohledu ani žádnou novou izraelskou nabídku. To, co máme, je pokus Egypta obnovit rozhovory s egyptským návrhem, který by znamenal propuštění 33 rukojmích - žen, starších a nemocných lidí," dodal.

Izraelští zpravodajci se podle zpráv tamních médií domnívají, že zmíněná skupina rukojmích čítá 33 osob z celkových zřejmě 129, které Hamás a další radikálně islamistické skupiny v Pásmu Gazy zadržují od 7. října, kdy v izraelském pohraničí zabili na 1200 lidí a dalších 253 unesli. Během dosud jediného příměří na konci listopadu Hamás propustil 105 rukojmích, většinu z nich výměnou za palestinské vězně.

Není jasné, jak dlouho by případné příměří trvalo, ale pokud by se taková výměna rukojmích dohodla, přestávka v bojích by byla "rozhodně kratší než šest týdnů", řekl zdroj Reuters. Poslední návrh dohody, kterou se nepodařilo uzavřít, počítal s propuštěním 40 rukojmích výměnou za palestinské vězně a šestitýdenní klid zbraní.

Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan dnes řekl, že vidí v jednáních nový impuls. "Mám za to, že Katar, Egypt i Izrael obnovily snahu najít cestu vpřed,“ řekl Sullivan v rozhovoru pro televizi MSNBC. "Zda si myslím, že tato jednání o rukojmích nabrala nový impuls, nový život? Věřím, že ano," dodal.

Server Axios s odvoláním na dva izraelské představitele napsal, že Izraelci dnes svým egyptských protějškům sdělili, že jsou připraveni dát vyjednávání o rukojmích a dosažení dohody s Hamásem „poslední šanci“, než přistoupí k dlouho avizované invazi do Rafáhu, města na jihu Pásma Gazy při hranicích s Egyptem.

Vysoce postavený představitel Hamásu Básim Naím před jednáním egyptské delegace v Izraeli AP řekl, že ze strany Hamásu "není nic nového". Páteční schůzce ve čtvrtek předcházela výzva Spojených států a dalších 17 zemí, aby Hamás otevřel cestu k ukončení krize v Gaze propuštěním všech rukojmích. Hnutí, které USA i EU označují za teroristickou organizaci, reagovalo oznámením, že se mezinárodnímu tlaku nemíní podvolit.

V dnešním prohlášení Hamás uvedl, že je "otevřen všem myšlenkám či návrhům, které zohledňují potřeby a práva našeho lidu". Trvá nicméně na klíčových požadavcích, které Izrael odmítá, a výzvu 18 států kritizuje za to, že nevyzývá k trvalému příměří a stažení izraelských sil z Gazy, což jsou hlavní podmínky Hamásu pro uzavření jakékoli dohody. Podle posledních údajů úřadů ovládaných Hamásem si izraelská ofenziva v Gaze od 7. října vyžádala životy nejméně 34.356 Palestinců, dalších více než 77.000 utrpělo zranění.

Návštěvě egyptské delegace v Izraeli tento týden podle izraelských médií předcházela cesta šéfa tajné služby Šin Bet Ronena Bara a náčelníka generálního štábu armády Herciho Haleviho do Káhiry. Egypt se obává přílivu palestinských uprchlíků na své území v případě, že Izrael skutečně podnikne pozemní ofenzivu do Rafáhu, kde se před boji ukrývá asi 1,4 milionu lidí. Káhira varuje, že vpád do Rafáhu by měl katastrofální následky pro stabilitu v regionu, a i proto se čím dál aktivněji zapojuje do zprostředkování jednání o příměří, neboť to by mohlo chystanou operaci izraelské armády zastavit či přinejmenším oddálit.

"Egypťané v této věci skutečně přebírají iniciativu. Egypt chce vidět pokrok, v neposlední řadě proto, že se obává případné operace v Rafáhu," řekl představitel, s nímž hovořil Reuters. Katar, dříve hlavní prostředník v jednání, podle něj zůstává čím dál víc stranou, když nereflektoval požadavky Izraele, aby ze svého území vyhostil čelné představitele Hamásu nebo jim zmrazil bankovní účty. V Kataru dlouhodobě pobývá vůdce politického křídla Hamásu Ismáíl Haníja. Představitelé Hamásu ale uvedli, že Katar a Egypt stále považují za klíčového prostředníka ve vyjednávání s Izraelem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 7.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je úterý 7. května 2024

Očekáváme v 14:00 13°C

Celá předpověď