U Sevastopolu se zřítil do moře ruský vojenský letoun, uvedla média

foto Ilustrační foto - Ruská stíhačka Su-35 v Komsomolsku na Amuru 15. září 2023. Snímek poskytl gubernátor Chabarovského kraje Michail Děgťarjov.

Moskva - Do moře u Sevastopolu na anektovaném Krymu se zřítilo ruské vojenské letadlo. Pilot se katapultoval a z moře jej vyzdvihli záchranáři, uvedla dnes ruská státní agentura RIA Novosti s odvoláním na místního gubernátora. Do moře spadla ruská stíhačka Su-35, uvedla rozhlasová stanice Radio Svoboda na svém ruskojazyčném webu a dodala, že incident natočili očití svědci. Letoun při pádu do moře hořel.

"Civilní objekty nebyly poškozeny," uvedl gubernátor Michail Razvožajev. Záchranáři podle něj vylovili pilota asi 200 metrů od břehu, v ohrožení života letec není.

Ani Moskva, ani Kyjev se k okolnostem pádu vojenského letadla nevyjádřily. Ruský válečný bloger Boris Rožin na sociální síti vyslovil domněnku, že letoun se mohl stát obětí "přátelské palby", tedy že jej sestřelila ruská protivzdušná obrana, anebo technické závady, popřípadě jej zničilo nasátí ptáka do motoru.

Sevastopol býval hlavní základnou ruské Černomořské flotily, než ukrajinské útoky ze vzduchu i z moře přiměly ruské velení přesunout jádro flotily do jiných přístavů. I tak ukrajinské síly tvrdí, že při posledních útocích na Sevastopol za pomoci britsko-francouzských střel s plochou dráhou letu Storm Shadow/SCALP a protilodních střel Neptun ukrajinské konstrukce a výroby v poslední době poškodili nejméně tři ruské výsadkové lodě, sloužící k zásobování vojsk válčících proti Ukrajině.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 10°C

Celá předpověď