UNRWA zavřela svůj areál ve východním Jeruzalémě kvůli žhářskému útoku

foto Sídlo Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA na východě Jeruzaléma, 10. května 2024.

Jeruzalém - Úřad OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA uzavřel své sídlo ve východním Jeruzalémě poté, co na jeho okraji místní izraelští obyvatelé založili požár. S odvoláním na oznámení UNRWA o tom dnes informovala agentura Reuters. Podle izreaelské policie za útokem zřejmě stojí mladiství.

Fotogalerie

Šéf UNRWA Philippe Lazzarini na sociální síti X uvedl, že komplex bude uzavřen, dokud nebude na místě obnovena bezpečnost. "Dnes večer izraelští obyvatelé dvakrát zapálili okraj sídla UNRWA v okupovaném východním Jeruzalémě," uvedl Lazzarini ve čtvrtek večer a označil to za "nehorázné" a s tím, že to ohrozilo životy pracovníků OSN. "Stát Izrael je jako okupační mocnost povinen zajistit, aby personál a zařízení OSN byly vždy chráněny," uvedl.

UNRWA vznikla, aby se postarala o palestinské uprchlíky, kteří uprchli nebo byli nuceni opustit své domovy během války v roce 1948, jež provázela vznik Izraele.

Od začátku nynější války v Pásmu Gazy izraelští představitelé opakovaně vyzývali k uzavření agentury a obviňovali ji ze spolupráce s islamistickým hnutím Hamás, což UNRWA odmítá.

Izrael považuje celý Jeruzalém za své nedělitelné hlavní město, včetně východních částí, které dobyl za války v roce 1967 a které Palestinci chtějí získat jako budoucí hlavní město nezávislého státu.

Lazzarini uvedl, že v době incidentu byli přítomni zaměstnanci, ale nikomu se nic nestalo. Požár však poškodil venkovní prostory, které následně uhasil personál.

Izraelská policie potvrdila, že začala vyšetřovat požár křoví u komplexu UNRWA. "První zjištění z vyšetřování naznačují, že čin spáchali mladiství, kteří patrně nedosahují zákonem stanovené věkové hranice pro trestní odpovědnost," uvedla policie.

Skupiny Izraelců podle Lazzariniho pořádají před areálem UNRWA pravidelné demonstrace již dva měsíce a tento týden se zaměstnanci agentury a budova stali terčem útoků kameny. Na záběrech, které Lazzarini sdílel se svým příspěvkem, je vidět, jak u budov na okraji areálu stoupá kouř, a zároveň je slyšet skandování a zpěv. Před areálem byl spatřen dav ozbrojených mužů, kteří skandovali "Spalte OSN," tvrdí Lazzarini.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 21:00 16°C

Celá předpověď