Německé úřady vyšetřují kvůli útoku na politika SPD čtyři mladistvé

foto Německý europoslanec Matthias Ecke na zemské stranické konferenci SPD v Saské Kamenici, 24. června 2023.

Berlín - Německé úřady vyšetřují čtyři mladistvé podezřelé z pátečního útoku na německého europoslance Matthiase Eckeho ze Sociálnědemokratické strany Německa (SPD). Nejméně jeden z nich podle vyšetřovatelů patří k pravicovém spektru. Policie v neděli prohledala byty obviněných, kteří jsou ve věku 17 a 18 let, oznámil dnes saský zemský kriminální úřad. V úterý se kvůli útokům na politiky mimořádně sejdou zemští ministři vnitra.

Německé úřady vyšetřují čtyři mladistvé podezřelé z pátečního útoku na německého europoslance Matthiase Eckeho ze Sociálnědemokratické strany Německa (SPD). Nejméně jeden z nich podle vyšetřovatelů patří k pravicovém spektru. Policie v neděli prohledala byty obviněných, kteří jsou ve věku 17 a 18 let, oznámil dnes saský zemský kriminální úřad. V úterý se kvůli útokům na politiky mimořádně sejdou zemští ministři vnitra.

Čtyři útočníci 41letého Eckeho napadli, když v pátek večer v Drážďanech vyvěšoval plakáty v rámci kampaně před volbami do Evropského parlamentu. Politik vládní levicové strany utrpěl zlomeninu lícní kosti a oční jamky a také podlitiny v obličeji. V neděli byl operován a zůstává v nemocnici.

Jeden 17letý podezřelý se policii sám přihlásil o víkendu, další tři vypátrali v neděli strážci zákona. Vyšetřováni jsou všichni na svobodě. Dnes server Zeit Online s odvoláním na mluvčí saské policie napsal, že nejméně jeden z podezřelých patří k pravicovým strukturám. Není tak vyloučené, že útok byl politicky motivovaný.

Krátce před napadením politika SPD zaútočila poblíž zřejmě stejná skupina mladíků také na pomocníka strany Zelených.

V Drážďanech lidé kvůli incidentu o víkendu demonstrovali proti násilí a za demokracii, útok předtím odsoudili německý kancléř Olaf Scholz nebo šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová.

Ministři vnitra všech 16 spolkových zemí v úterý budou mít mimořádnou schůzku, aby projednali způsoby, jak čelit sérii útoků na politiky, které představují "novou dimenzi násilí", uvedl dnes podle agentury Reuters mluvčí spolkového ministerstva vnitra. Mezi zvažovanými opatřeními je větší policejní přítomnost na politických akcích na místní i spolkové úrovni a také lepší ochrana soukromí politiků, dodal mluvčí.

Ministr vnitra spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Herbert Reul z Křesťanskodemokratické unie (CDU) nepovažuje za nutné ochranu ohrožených osob na veřejnosti posilovat. "Společnost, v níž se politici pohybují s policisty, kde není možné postavit informační stánky a kde si člověk už netroufne oslovit lidi na ulici - to nesmí nastat," řekl dnes Reul v rozhlasové stanici WDR2. Podle Reula je třeba změnit chování společnosti, což podle něj začíná u dětí.

Voliči v Německu o svých příštích zástupcích v Evropském parlamentu budou rozhodovat 9. června. Zástupci vládních i opozičních stran upozornili, že jejich členové se potýkají s vlnou fyzických a verbálních útoků, a vyzvali policii, aby posílila ochranu politiků na volebních shromážděních.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 18. května 2024

Očekáváme v 17:00 17°C

Celá předpověď