V Ořechově si připomněli výsadek, který připravoval atentát na Heydricha

foto Vzpomínková akce k 82. výročí seskoku paraskupiny Out Distance s ukázkami výcviku armády a výstavami současné i historické výstroje a výzbroje, 27. dubna 2024 Ořechov, Jihlavsko. PC

Ořechov (Jihlavsko) - Seskokem parašutistů dnes odpoledne vyvrcholila akce v Ořechově na Jihlavsku, která připomněla události z roku 1942. Tehdy vysadily britské letouny na okupovaném území posádku, jejíž členové se podíleli na přípravách atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Fotogalerie

Mezi hosty ani letos nechyběl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Zatímco v minulosti se pravidelně akce účastnili také pamětníci bojů druhé světové války v Anglii, loni ani letos nikdo nedorazil. „Myslím, že už prakticky nikdo z těchto lidí asi nežije. Že už opravdu nemáme tu návaznost vůbec na nikoho. V minulosti pravidelně jezdil Emil Boček, což byla naše srdeční záležitost,“ řekla ČTK starostka Ořechova Jana Divišová.

Generál Emil Boček oslavil loni v únoru sté narozeniny a o měsíc později zemřel. Boček v 16 letech odešel z nacisty obsazeného Československa. Zúčastnil se bojů o Francii, poté v Británii vstoupil do RAF, kde působil jako mechanik. Letecký výcvik absolvoval v Kanadě a od roku 1944 se v řadách československé 310. stíhací perutě v britském letectvu na spitfirech účastnil vzdušných bojů.

„My jsme vzhledem k tomu, kolik let od války uplynulo, už ani po nikom nepátrali. Emil Boček byl takový výjimečný, vitální, neskutečně úžasný člověk,“ řekla Divišová.

U Ořechova poblíž Telče seskočili parašutisté v březnu 1942 omylem, kvůli navigační chybě. Výsadek se plánoval o 130 kilometrů dál, u Jičína. Velitel výsadku Adolf Opálka po atentátu na Heydricha zahynul v červnu 1942 v pražském kostele sv. Cyrila a Metoděje. Další člen, Ivan Kolařík, se v bezvýchodné situaci otrávil. Třetí z parašutistů, Karel Čurda, se stal konfidentem gestapa, po válce ho popravili.

Atentát na Heydricha provedli parašutisté Jozef Gabčík, Jan Kubiš a Josef Valčík 27. května 1942. Okamžitě po něm bylo vyhlášené stanné právo a začaly masové popravy, jen do 3. června bylo přes 13.000 lidí zatčeno a asi 700 popraveno. Nacistický teror vyvrcholil v červnu 1942 vyhlazením Lidic a Ležáků.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 10.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pátek 10. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď