Z pokácení slavného stromu u Hadriánova valu v Anglii byli obviněni dva muži

foto Pohled na noční oblohuhu nad 150 let starým javorem u Hadriánova valu na severu Anglie na snímku z 12. srpna 2015.

Londýn - Dva muži byli obviněni z pokácení slavného, zhruba 150 let starého stromu u Hadriánova valu na severu Anglie. Informovala o tom podle agentury AP prokuratura. Majestátní javor klen, který byl díky své fotogeničnosti velkou turistickou atrakcí, někdo úmyslně pokácel koncem loňského září.

Osmatřicetiletý Daniel Graham a 31letý Adam Carruthers byli obviněni ze způsobení škody na stromu a poškození Hadriánova valu, který nechal v roce 122 zbudovat římský císař Hadrián na ochranu severozápadní hranice Římské říše. Obvinění, kteří byli loni v říjnu zatčeni a poté propuštěni na kauci, byli na 15. května předvoláni před smírčího soudce.

Javor umístěný mezi dvěma kopci se stal zvláště vyhledávaným poté, co se v roce 1991 objevil ve filmu Robin Hood: Král zbojníků s Kevinem Costnerem v hlavní roli. Vandalské pokácení stromu vyvolalo v britské veřejnosti pohoršení.

Organizace na ochranu památek National Trust uvedla, že se pokusí strom na stejném místě zachovat a nechá z pařezu vyrašit nové výhonky.

Strom v hrabství Northumberland byl natolik známý, že po něm byla dokonce pojmenovaná lokalita, kde stál. Říká se jí Sycamore Gap, tedy Javorová proláklina. Tento javor také v roce 2016 získal titul Anglický strom roku.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 21.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je úterý 21. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď