Čínský prezident v Paříži mluvil o strategii, Macron o spravedlivém obchodu

foto Vlevo čínský prezident Si Ťin-pching, uprostřed jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron a vpravo předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová na jednání v Paříži, 6. května 2024. 

Paříž - Čína považuje Evropu za prioritu své zahraniční politiky a na vztahy mezi Čínou a Evropskou unií pohlíží ze strategické a dlouhodobé perspektivy. Na úvod jednání v Paříži to dnes podle agentury Reuters řekl čínský prezident Si Ťin-pching. Francouzský prezident Emmanuel Macron slíbil jednání o Ukrajině a dění na Blízkém východě, zdůraznil ale i nezbytnost spravedlivých obchodních pravidel mezi Evropou a Čínou, uvedla stanice BFM TV.

Fotogalerie

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová hovořila o vzájemném respektu a nutnosti předejít nedorozuměním. "Čína a EU mají společný zájem na míru a bezpečnosti," napsala na síti X. V zájmu obou stran je podle šéfky EK ukázat plnění závazků. Připomněla i výročí 50 let od navázání diplomatických vztahů EU a Číny, které připadá na příští rok.

"Budoucnost našeho kontinentu zcela jasně bude záviset na naší schopnosti vyváženě rozvíjet vztahy s Čínou," řekl Macron. Koordinace s Pekingem při jednáních o současných konfliktech je "zcela rozhodující," dodal francouzský prezident.

Stanice BFM TV poznamenala, že Elysejský palác schůzku připravil ve velmi pracovním prostředí, s holým stolem bez obvyklých historických dekorací. Také okruh účastníků je velmi omezený, jen tři politici, po jednom poradci pro každého z nich a tlumočníci.

Si Ťin-pching dnes ve Francii zahajuje dvoudenní návštěvu, která má být oslavou 60 let od navázání francouzsko-čínských diplomatických vztahů. Při své první cestě do Evropy od pandemie covidu-19 je Si Ťin-pching tento týden očekáván i v Srbsku a v Maďarsku.

EU bude chránit své firmy před nekalými praktikami Číny, řekla von der Leyenová

Evropská unie je odhodlaná chránit evropské firmy a ekonomiky před nekalými praktikami Číny. Po dnešním jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži to řekla předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Čínský prezident však podle agentury v následném prohlášení kritiku odmítl. Von der Leyenová také zdůraznila, že počítá s vlivem Číny na Rusko pro ukončení války na Ukrajině.

Von der Leyenová řekla, že EU nemůže přijmout praktiky, které pokřivují trh. "Budeme chránit naše firmy a ekonomiky a nikdy v tom nezaváháme, pokud to bude nutné," uvedla šéfka Evropská komise. Čínu pak vyzvala, aby přístup čínských a evropských firem na trhy v obou oblastech byl reciproční. "Náš trh je a zůstává otevřený spravedlivé konkurenci," uvedla šéfka EK, podle které si Čína nemůže myslet, že zbytek světa absorbuje čínské výrobní přebytky.

Čínský prezident kritiku odmítl, uvedla v prohlášení čínská diplomacie. "Problém s takzvanou čínskou nadměrnou (výrobní) kapacitou neexistuje," stojí podle agentury AFP v dokumentu. Podle Si Ťin-pchinga čínský průmysl umožňuje navýšit světovou nabídku a mírnit tak inflační tlaky na celosvětové úrovni.

Loni například Evropská komise oznámila, že zahájila vyšetřování státních subvencí, které dostávají čínští výrobci elektromobilů. Pokud by Brusel dospěl k závěru, že Čína udržuje ceny elektromobilů na uměle nízké úrovni, mohl by zavést cla. V postupu vůči Číně v této oblasti však nejsou unijní státy jednotné, píše agentura Reuters. Francie prosazuje tvrdší přístup, Německo chce postupovat opatrněji.

Podle francouzského ministra financí Bruna Le Mairea vybudování vyrovnaných ekonomických vztahů mezi EU a Čínou potrvá desetiletí. "Zatím jsme velice vzdáleni od této rovnováhy," uvedl dnes Le Maire na zasedání rady francouzsko-čínských společností. Reciprocitu v obchodních vztazích vnímá jako situaci, kdy v Číně a Francii platí "podobná, srovnatelná pravidla". Le Maire také vyzval k "přímému a otevřenému dialogu" s Pekingem.

Předsedkyně EK rovněž uvedla, že počítá s vlivem Pekingu na Moskvu v otázce ukončení konfliktu na Ukrajině. "Diskutovali jsme o závazku Číny neposkytovat Rusku vybavení, která mohou způsobit smrt," řekla von der Leyenová. Podle ní je nutné, aby Peking vynaložil větší snahu o zastavení reexportu z Číny do Ruska v případě západního civilního vybavení, které může sloužit i pro vojenské účely. Na tyto produkty západní země uvalily po začátku války na Ukrajině sankce. Čína měla podle von der Leyenové zásadní vliv na zmírnění jaderných hrozeb Ruska v konfliktu na Ukrajině.

Si podle prohlášení čínské diplomacie při jednání s francouzským prezidentem a šéfkou EK řekl, že Čína "s vervou pracuje" na usnadnění mírových rozhovorů ohledně války na Ukrajině. Si dále řekl, že Čína válku na Ukrajině nevyvolala a není do ní zapojená.

Von der Leyenová se za poslední rok setkala s čínským prezidentem už potřetí, uvedla dnes v Paříži. Pro čínského prezidenta se jedná o první návštěvu v Evropě za posledních pět let. Podle von der Leyenové byly dnešní rozhovory v Elysejském paláci za účasti francouzského prezidenta Emmanuela Macrona otevřené a poctivé. Vztahy mezi EU a Čínou jsou podle ní spletité. "Férová Čína je dobrem pro nás všechny," uvedla šéfka Evropské komise.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 03:00 9°C

Celá předpověď