Izraelská armáda potvrdila, že zahájila evakuaci části Rafáhu

foto Ilustrační foto - Palestinci ve městě Rafáh v Pásmu Gazy poničeném izraelskými nálety, 23. února 2024.

Gaza - Izraelská armáda dnes ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho chystanou ofenzivou v této oblasti, informovaly deník Haarec a server The Times of Israel (ToI). Izraelská armáda později potvrdila, že začala vyzývat k evakuaci civilisty ve východní části Rafáhu v rámci operace "omezeného rozsahu“, jejímž cílem je rozbít palestinské radikální hnutí Hamás. Izraelský ministr obrany Joav Galant řekl, že operace je nutná, neboť Hamás odmítá zprostředkované návrhy na příměří v Pásmu Gazy. Vysoký představitel Hamásu Sámí abú Zuhrí řekl agentuře Reuters, že izraelský příkaz k evakuaci Rafáhu je "nebezpečnou eskalací, která bude mít následky“. Dětský fond OSN (UNICEF) varoval, že 600.000 dětem v Rafáhu hrozí katastrofa.

Podle ToI armáda vybízí civilisty, aby se přesunuli do "humanitární zóny" na pobřeží a do oblastí nedalekého Chán Júnisu. Haarec uvedl, že detaily evakuace mají k dispozici mezinárodní a palestinské humanitární organizace. Izraelská armáda tvrdí, že v rámci evakuace "omezeného rozsahu“ musí z Rafáhu přesunout asi 100.000 lidí, ale nepotvrdila, že jde o začátek širší invaze do města.

Izraelské letectvo začalo shazovat letáky vyzývající civilisty a uprchlíky, aby oblast opustili a nepřibližovali se k hranicím s Izraelem nebo Egyptem. Některé palestinské rodiny již začaly opouštět východní Rafáh, řekli obyvatelé města agentuře Reuters. Úřad OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA varoval před ničivými důsledky ofenzivy v Rafáhu, včetně dalšího utrpení a úmrtí civilistů. Agentura uvedla, že se neevakuuje a že zůstane v Rafáhu co nejdéle, aby mohla pokračovat v poskytování životně důležité pomoci.

"Ráno jsme se probudili a zjistili, že prší, topíme se v dešti, naše oblečení a věci také - jsme na ulici. Probudily nás také mnohem horší zprávy, že máme evakuovat Rafáh," řekl Reuters palestinský uprchlík z města. "V Rafáhu dojde k největší genocidě, k největší katastrofě. Vyzývám celý arabský svět, aby zasáhl ve prospěch příměří - ať zasáhnou a zachrání nás před tím, v čem jsme. Jsme unavení a už toho máme dost," dodal.

O rozsáhlé operaci izraelské armády v Rafáhu, kam před boji v jiných částech Pásma Gazy od října utekl přes milion lidí, se hovoří už několik měsíců. Mezinárodní společenství a řada zemí včetně Spojených států naléhají na Izrael, aby ofenzivu namířenou proti bojovníkům Hamásu v této oblasti nezahajoval, dokud nedostane do bezpečí civilisty.

V pátek americký deník The Wall Street Journal (WSJ) napsal, že palestinskému hnutí Hamás, s nímž Izraelci vedou od října v Pásmu Gazy válku, dal Izrael týden na přijetí dohody o příměří a propuštění izraelských rukojmích. Pokud tak neučiní, zahájí izraelská armáda pozemní operaci v oblasti Rafáhu. Tu armáda už od loňska bombarduje, třebaže ne tak intenzivně jako ostatní části Pásma Gazy. Naposledy v neděli tam podle agentury AFP dva izraelské útoky zabily 16 lidí ze dvou rodin.

V neděli Galant uvedl, že Izrael "ve velmi blízké budoucnosti“ zahájí vojenské operace v Rafáhu a v dalších částech Pásma Gazy. Reagoval tak na raketový útok na přechod Kerem Šalom, k němuž se přihlásil Hamás a při němž zemřeli čtyři izraelští vojáci. Dnes uvedl, že izraelská vojenská operace je nutná kvůli tomu, že Hamás odmítá zprostředkované návrhy na příměří v Pásmu Gazy, podle nichž by propustil některé rukojmí. Jako další důvod ministr uvedl právě útok na přechod Kerem Šalom.

Egyptská státní televize AlQahera News s odvoláním na nejmenovaný vysoce postavený egyptský zdroj uvedla, že útok Hamásu na přechod Kerem Šalom v Gaze způsobil "patovou situaci" v jednáních o příměří. Egyptští vyjednavači kvůli tomu zintenzivnili rozhovory s cílem omezit současnou eskalaci mezi Izraelem a Hamásem, uvedl zdroj.

Šéf izraelské diplomacie Jisrael Kac na sociální síti X prohlásil, že Izrael při vyjednávání o příměří "souhlasil s významnými ústupky", ale Hamás je "opakovaně odmítl". "Každý chápe, že Jahjá Sinvár (vůdce Hamásu v Pásmu Gazy - pozn. ČTK) nemá v úmyslu propustit všechny rukojmí, a to ani výměnou za všechno,“ dodal Kac.

Deník Haarec dnes píše, že aktivita izraelské armády v oblasti Rafáhu může být jen manévrem, který má vyvinout tlak na Hamás, aby souhlasil s dohodou o příměří. Pokud by nastal pokrok v jednání, Izrael by vojenskou operaci v Rafáhu mohl zastavit, napsal Haarec.

Rozhovory mezi Hamásem a Izraelem zprostředkovávají Katar, Egypt a Spojené státy. O víkendu jednali zástupci Hamásu v Káhiře, kde byl mimo jiné šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns. Ten pak odletěl do Kataru, odkud má zamířit do Izraele.

UNICEF varoval, že 600.000 dětem v Rafáhu hrozí katastrofa

Katastrofa hrozí přibližně 600.000 dětem, které se tísní v Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Dnes před tím podle agentury AFP varoval Dětský fond OSN (UNICEF), který vyzval Izrael, aby zabránil jejich "násilnému vysídlení". Izraelská armáda ráno oznámila, že vyzvala k evakuaci civilisty ve východní části Rafáhu v rámci operace "omezeného rozsahu“, která má vést ke zničení radikálního hnutí Hamás. Panují ale obavy, že Tel Aviv spustí dlouho chystanou ofenzivu, přičemž Úřad civilní obrany Gazy tvrdí, že izraelské síly již zesílily bombardování dvou čtvrtí Rafáhu, které ráno nařídily evakuovat.

Armáda oblast Rafáhu bombarduje již od loňska, i když ne tak intenzivně jako ostatní části Pásma Gazy. UNICEF varoval, že ve městě na jihu Gazy je vysoká koncentrace dětí, z nichž jsou mnohé extrémně zranitelné a na pokraji přežití.

"Rafáh je nyní městem dětí, které nemají v Gaze kam bezpečně jít. Pokud budou zahájeny rozsáhlé vojenské operace, budou děti ohroženy nejen násilím, ale také chaosem a panikou, a to v době, kdy je jejich fyzický a psychický stav již tak velmi křehký,“ varovala šéfka UNICEF Catherine Russellová.

OSN odhaduje, že v Rafáhu, který kdysi býval domovem více než 250.000 lidí, nyní žije kolem 1,2 milionu uprchlíků z celého Pásma Gazy. Polovinu z nich tvoří děti, "z nichž mnohé byly několikrát vysídleny a ukrývají se ve stanech nebo v nejistém a nestabilním bydlení", dodal UNICEF. Podle Russelové jsou navíc stovky tisíc těchto dětí "zraněné, nemocné, podvyživené, traumatizované nebo mají tělesné postižení". Upozornila, že 78.000 kojenců mladších dvou let a 175.000 dětí mladších pěti let trpí jednou nebo více infekčními nemocemi.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 09:00 18°C

Celá předpověď