Tisíce Maďarů v Debrecínu protestovaly proti vládě

foto Tisíce Maďarů dnes ve východomaďarském Debrecínu protestovaly proti premiérovi Viktoru Orbánovi. Demonstraci svolal někdejší premiérův spojenec a nynější opoziční představitel Péter Magyar. 5. května 2024.

Budapešť - Tisíce Maďarů dnes ve východomaďarském Debrecínu protestovaly proti premiérovi Viktoru Orbánovi. Demonstraci svolal někdejší premiérův spojenec a nynější opoziční představitel Péter Magyar, kterého někteří pozorovatelé podle agentury Reuters považují za první vážnou hrozbu pro Orbána za poslední roky.

V Debrecínu, který je baštou vládnoucí strany Fidesz, se sešlo asi 10.000 lidí. Magyar v dnešním projevu uvedl, že jde o jednu z největších akcí v regionu za poslední roky. Orbánovu vládu kritizoval, že z Maďarska po 20 letech v Evropské unii učinila druhou nejchudší a nejzkorumpovanější zemi bloku.

"Kam se poděly miliardy z EU?" ptal se Magyar pět týdnů před evropskými volbami.

Je to poněkolikáté za poslední týdny, co třiačtyřicetiletý právník dokázal svolat velké protesty. Vládu na nich opakovaně viní z rozsáhlé korupce i z toho, že kolem sebe vytvořila centralizovanou propagandistickou mašinérii. Orbánovi spolupracovníci obvinění odmítají.

Zahraniční pozorovatelé uvádějí, že Orbán podporu z Evropské unie nasměroval k podnikatelům blízkým jeho straně, aby upevnil svou moc, píše Reuters. Premiér naopak tvrdí, že Maďarsko není o nic více zkorumpované než jiné země.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 18. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď