V ČR bude tento týden oblačno, ale teploty vystoupají nad 20 stupňů

foto Deštivé počasí, lidé s deštníky - ilustrační foto.

Praha - V Česku bude tento týden většinou oblačno s přeháňkami a zpočátku týdne i s bouřkami. Teploty ale po většinu dní mohou vystoupat nad 20 stupňů Celsia. V noci se budou teploty držet vesměs nad nulou, ve druhé polovině týdne se však mohou objevit přízemní mrazíky. Již dnes zasáhnou část země bouřky, které se odpoledne začnou tvořit v jihozápadních Čechách, odkud budou postupovat k východu, přičemž nejsilnější mají být na Českomoravské vrchovině. V úhrnu by do úterního rána mohlo v ČR ojediněle napršet přes 50 milimetrů a intenzivní srážky mohou rozkolísat hladiny některých menších řek. Vyplývá to z týdenní předpovědi a aktuálního upozornění Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

První přeháňky a bouřky se dnes po poledni již začínaly tvořit v Pošumaví a Novohradských horách, v následujících hodinách by jich mělo přibývat zejména v oblasti Jižních Čech a Českomoravské vrchoviny. Mohou je doprovázet až dvoucentimetrové kroupy, nárazy větru kolem 70 km/h a krátkodobé intenzivní srážky.

Během odpoledne by se bouřky měly slévat do větších celků, které budou postupovat od západu k východu až severovýchodu a budou se pohybovat relativně pozvolna. Některé modely naznačují, že zejména přes Vysočinu a Jihočeský kraj by mohl přejít i více než jeden takovýto systém. "Na severu Vysočiny je po včerejšku (neděli) větší nasycení půdy a případné opakující se intenzivní srážky už by mohly způsobovat problémy s odtokem vody v krajině," uvedli odpoledne meteorologové na síti X.

Déšť nebo přeháňky se budou podle předpovědi ČHMÚ objevovat po celý týden s výjimkou čtvrtka, kdy bude jasno až polojasno. V pátek a o víkendu budou přeháňky ojediněle.

Po víkendu s teplotami, které dosahovaly téměř 27 stupňů, se tento týden ochladí. Dnes bude podle předpovědi ještě 17 až 22 stupňů a na jihovýchodě země až 25 stupňů. V úterý bude nejvýše 19 stupňů a ve středu maximálně 18 stupňů.

Ve druhé polovině týdne pak teploty opět stoupnou. Ve čtvrtek a pátek bude přes den 17 až 21 stupňů a o víkendu 16 až 21 stupňů Celsia. V noci se teploty po celý týden udrží většinou několik stupňů nad nulou, ale od čtvrtka se mohou místy objevovat přízemní mrazíky. "Během úterý a v noci na středu k nám začne pronikat sušší a chladnější vzduch od severovýchodu. Bude víc sluníčka, ale v noci musíme počítat s nižšími teplotami mezi sedmi až dvěma stupni Celsia, při zemi i s přízemními mrazíky, které vydrží místy až do víkendu," sdělil ČHMÚ na síti X.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 09:00 18°C

Celá předpověď