V Gruzii se dál protestuje proti normě o transparentnosti vlivu ze zahraničí

foto Protesty odpůrců kontroverzního návrhu zákona o transparentnosti zahraničního vlivu, který prosazuje vládní strana Gruzínský sen, v gruzínské metropoli Tbilisi. 3. května 2024. 

Tbilisi - V gruzínské metropoli o víkendu pokračovaly protesty odpůrců kontroverzního návrhu zákona o transparentnosti zahraničního vlivu, který prosazuje vládní strana Gruzínský sen. Demonstranty podpořila gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová, která počínání vlády označila za neústavní. Několik tisíc lidí v sobotu večer spojilo protestní shromáždění v centru Tbilisi s oslavou pravoslavných Velikonoc. Na rozdíl od předchozích dnů nejsou hlášeny nové srážky s policií.

Fotogalerie

V okolí parlamentu se podle agentury AP objevilo množství zapálených svíček, lidé se shromáždili s gruzínskými prapory i s vlajkami Evropské unie, zpívali náboženské písně a rozdávali ručně malovaná vajíčka či tradiční velikonoční koláčky.

Prezidentka Zurabišviliová podle agentury Interfax při schůzce se zahraničními velvyslanci prohlásila, že vláda při prosazování zákona postupuje v rozporu s ústavou, která zakotvuje proevropskou orientaci země. Zároveň označila za provokační výroky, které zazněly na nedávném provládním mítinku v Tbilisi, jehož účastníci požadovali změnu politického kurzu Gruzie. Zurabišviliová se vyslovila pro to, aby ještě tento měsíc, tedy dříve než bude zákon definitivně schválen, navštívili Gruzii vysocí zahraniční představitelé.

Zákon, který má podle strany Gruzínský sen zajistit průhlednější financování nevládních organizací, již v parlamentu prošel prvním a druhým čtením a závěrečné hlasování se čeká v půlce května. Gruzínský sen má přitom dostatek hlasů, aby překonal i prezidentčino očekávané veto. Podle svých kritiků si navrhovatelé normy vzali za vzor ruský zákon, který Kremlu pomohl potlačit opozici a umlčet nezávislá média. Návrh projednávaný gruzínským parlamentem mimo jiné požaduje, aby organizace, jejíž rozpočet je více než z pětiny financován ze zahraničí, se zaregistrovala jako "organizace nesoucí zájmy cizí moci". Předloženou normu kritizuje Evropská unie a Spojené státy. V Tbilisi se demonstrace v poslední době konají prakticky každý den; tuto středu se jedné z nich zúčastnily desítky tisíc lidí, proti kterým policisté použili slzný plyn, vodní dělo i gumové projektily.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 03:00 9°C

Celá předpověď