Blinken: Hamás má na stole návrh dohody, jenž je hodně velkorysý

foto Americký ministr zahraničí Antony Blinken na zasedání Světového ekonomického fóra v Rijádu, 29. dubna 2024.

Rijád - Palestinské hnutí Hamás má na stole návrh dohody o příměří v Pásmu Gazy výměnou za propuštění izraelských rukojmích, jenž je mimořádně velkorysý, řekl dnes na návštěvě Rijádu americký ministr zahraničí Antony Blinken. Vyjádřil naději, že Hamás učiní správné rozhodnutí a návrh přijme. Podle britského ministra zahraničí Davida Camerona návrh počítá se 40 dny příměří a propuštěním až několika tisíc palestinských vězňů zadržovaných v Izraeli výměnou za rukojmí unesené do Pásma Gazy. Informuje o tom agentura Reuters.

Fotogalerie

"Hamás má před sebou návrh, který je ze strany Izraele mimořádně, mimořádně velkorysý," řekl Blinken na zasedání Světového ekonomického fóra v Rijádu. "Musí se rozhodnout - a musí se rozhodnout rychle. Pevně doufám, že učiní správné rozhodnutí," dodal.

Blinken během panelové diskuse také řekl, že Spojené státy a Saúdská Arábie za poslední měsíc pokročily v intenzivních bilaterálních jednáních o normalizaci vztahů mezi Saúdskou Arábií a Izraelem a že úsilí v této otázce má velmi blízko svému naplnění.

Naději, že Hamás dohodu přijme dnes na okraj Světového ekonomického fóra vyjádřil také šéf britské diplomacie Cameron. "Doufám, že Hamás tuto dohodu přijme, a upřímně řečeno, veškerý tlak světa a všechny oči světa by dnes měly být upřeny na ně a říkat: 'Přijměte tuto dohodu', " zdůraznil Cameron a stejně jako Blinken návrh označil návrh za "velmi velkorysý". Podle Reuters ministr také poznamenal, že pro zlepšení vyhlídek Palestinců na nezávislost v podobě dvoustátního řešení, tedy vzniku palestinského státu po boku Izraele, musí Hamás a jeho spolupachatelé, kteří se podíleli na útoku z 7. října, opustit Pásmo Gazy.

Také saúdskoarabský ministr zahraničí Fajsal bin Farhán během diskuse řekl, že dokončení bilaterálních jednání mezi jeho zemí a USA o bezpečnostní smlouvě jsou "velmi, velmi blízko". "Většina práce už je hotova. Máme hrubé obrysy toho, co si myslíme, že se musí stát na palestinské frontě," řekl bin Farhán. Saúdská Arábie podmiňuje navázání diplomatických vztahů s Izraelem mimo jiné zárukami ohledně dvoustátního řešení izraelsko-palestinského konfliktu či pomocí USA s jejím mírovým jaderným programem.

Blinken v Rijádu také zopakoval, že Spojené státy nesouhlasí s plánovanou pozemní ofenzivou izraelské armády do Rafáhu a že se stále obávají o osud více než milionu uprchlíků, kteří se v tomto městě při hranicích s Egyptem ukrývají před boji v jiných částech Pásma Gazy. "Ještě jsme neviděli plán, díky němuž bychom uvěřili, že civilisté mohou být účinně chráněni,“ řekl Blinken.

Izrael zahájil v Pásmu Gazy válku proti Hamásu po překvapivém útoku této skupiny, kterou USA označují za teroristickou organizaci, a jejích spojenců ze 7. října, kdy bylo podle izraelských úřadů v izraelském pohraničí povražděno téměř 1200 lidí a dalších 253 bylo uneseno. Během dosud jediného klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina rukojmích výměnou za palestinské vězně. Předpokládá se, že v Pásmu Gazy ještě zůstává 129 rukojmích unesených v říjnu, ne všichni jsou však naživu, a jejich propuštění či předání těl je předmětem současného vyjednávání. Izrael v odvetě zahájil masivní bombardování Pásma Gazy a pozemní operaci, které si podle úřadů ovládaných Hamásem dosud vyžádaly životy 34.488 Palestinců.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 10.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pátek 10. května 2024

Očekáváme v 09:00 16°C

Celá předpověď