Skřivanová se v pětiboji na HMS blýskla pátým místem, Šorm je ve finále

foto Vícebojařka Dorota Skřivanová při skoku do dálky na halovém mistrovství světa v Bělehradu 18. března 2022.

Bělehrad - Debutantka Dorota Skřivanová obsadila na halovém mistrovství světa páté místo v pětiboji v novém osobním rekordu 4566 bodů. Životní výkon z republikového šampionátu vylepšila o dalších šest bodů. Světovou šampionkou se suverénně stala úřadující halová vicemistryně Evropy Noor Vidtsová z Belgie, která si vylepšila osobní maximum na 4929 bodů a zařadila se na šesté místo historických tabulek. Čtvrtkař Patrik Šorm postoupil do finále, naopak vítěz posledních tří halových šampionátů Pavel Maslák vypadl už v rozběhu. Kambundjiová vyhrála šedesátku ve čtvrtém čase historie 6,96.

Skřivanová při debutu v reprezentačním dresu začala devátým místem na překážkách výkonem 8,47 sekundy, kterým se přiblížila na pět setin osobnímu rekordu. Ve výšce se třiadvacetiletá česká reprezentantka napotřetí zachraňovala na 174 centimetrech, ale pak napodruhé překonala 177 a dokonce napoprvé laťku ve výšce osobního maxima 180 cm. Výš se nedostala, ale i tak si polepšila na osmou příčku.

V kouli na rozdíl od mistrovství republiky nepřekonala třináctimetrovou hranici. Za výkon 12,90 metru byla v této disciplíně osmá a znovu se o trochu posunula, tentokrát na dělenou sedmu pozici. V dálce přišel další vzestup. Hned prvním pokusem skočila 631 cm a obsadila čtvrtou příčku.

V průběžném pořadí se ziskem 3669 bodů dostala na páté místo dokonce před obhájkyni titulu Katarinu Johnsonovou-Thompsonovou z Británie, která závodila poprvé od zranění lýtka na olympijských hrách v Tokiu a od první disciplíny výrazně zaostávala za svými možnostmi. Do závěrečné osmistovky pak nenastoupila.

V poslední disciplíně si znovu výborně vedla česká reprezentantka, která se už před odletem těšila na měření sil s rychlejšími půlkařkami. Vytáhla se s nimi k novému osobnímu rekordu 2:14,73 minuty. Dva měsíce staré maximum si vylepšila o více než sekundu. Bezpečně se udržela na páté příčce a může se radovat z největšího úspěchu kariéry, který si před začátkem této halové sezony vůbec nedokázala představit. "Myslím, že klíčem byl klid. Nehroutit se z toho, když se něco nepovede, pokračovat dál s čistou hlavou. Užila jsem si to strašně moc," pochvalovala si v České televizi.

Jen delší prostoje při prvních třech disciplínách v první části programu se jí moc nezamlouvaly. "Ale na dálce jsem si pak spravila chuť. Hodnotím to hodně kladně," dodala.

Před sebou měla více než stobodovou mezeru, protože Britka Holly Millsová útočila při osmistovce na bronzovou pozici Američanky Kendell Williamsové. Porazila ji o více než devět sekund, ale boj o medaili ziskem 4673 bodů o sedm bodů prohrála. Druhá skončila úřadující mistryně Evropy do 23 let a vedoucí žena světových tabulek Polka Adrianna Suleková, která nasbírala 4851 bodů.

V sedmiboji po čtyřech disciplínách vede olympijský vítěz z Tokia Damian Warner. Kanadský vícebojař vyhrál první dvě: na šedesátce si vylepšil osobní rekord na 6,68 sekundy, v dálce o pět centimetrů překonal osmimetrovou hranici. V kouli se výkonem 14,89 zařadil na čtvrté místo a měl v čele více než padesátibodový náskok.

Pak se mu ale nevydařila výška, v níž výkonem 199 centimetrů zaostal za svým potenciálem a obsadil až devátou příčku. Celkem má po prvním dnu 3649 bodů a jeho nejbližší pronásledovatel Švýcar Simon Ehammer se mu díky 205 centimetrům ve výšce přiblížil na dva body.

Čtvrtkař Šorm je ve finále HMS, obhájce Maslák vypadl už v rozběhu

Čtvrtkař Patrik Šorm postoupil do finále halového mistrovství světa. Vyhrál rozběh a pak ve svém semifinále obsadil třetí příčku výkonem 46,55 sekundy. Člen tří medailových štafet z halového mistrovství Evropy bude na šampionátu v Bělehradě nejhůř šestý, což je jeho největší individuální úspěch v kariéře. V přímém souboji o medaile nahradí vítěze posledních tří HMS Pavla Masláka, který vypadl už v rozběhu. Mezi ženami po sporném průběhu neuspěla v prvním kole Lada Vondrová

Republikový šampion a lídr českých tabulek Šorm si v rozběhu počínal suverénně. Seběhl k mantinelu jako první, což bylo zásadní. "To je vždycky nejdůležitější a to se mi povedlo," pochvaloval si v České televizi. Vedoucí pozici udržel. "Vítězství vždycky potěší a je to důležité do semifinále, kde se může stát cokoliv," doplnil český reprezentant. Celkově ho čas 46,49 zařadil na šesté místo o dvě tisíciny za pátého Španěla Bruna Hortelana-Roiga.

Výhra v rozběhu mu vynesla pro semifinále výhodnou pátou dráhu. Tentokrát seběhl jako třetí a vyhnul se strkanici vedoucí dvojice. "Na seběhu jsem zazmatkoval, protože jsem nevěděl, jestli to chci jít shora nebo zespoda. Bál jsem se kolize. Trochu se strkali a já jsem musel v jednu chvíli zastavit," líčil.

Třetí pozici uhájil s přehledem. "Je to skvělé, proto jsem sem jel a cíl je splněn, takže bezvadný," radoval se. Před finále bude chtít využít i zkušenosti tréninkového parťáka Masláka, který býval vyhlášeným halovým specialistou. "Doufám, že mi dá nějaké rady. Může se tam stát cokoliv. Vždycky je to finále něčím zajímavé, takže uvidím, co se tam zítra stane," přemítal.

Halový trůn je volný. Maslák ve svém rozběhu obsadil čtvrtou příčku, přičemž přímo postupovali jen dva závodníci. Další dva napříč pěti rozběhy se do další fáze kvalifikovali časem, ale Maslákův výkon 47,31 sekundy na to nestačil. Maslák vzhledem k aktuální výkonnosti zdaleka neměl ambice na obhajobu. Spokojený by byl s postupem do semifinále ale i k tomu měl daleko. V první fázi porazil jen jednoho z přímých soupeřů a zaostal o více než šest desetin za svým sezonním maximem. Obsadil osmnáctou příčku, od semifinálové dvanáctky ho dělila více než půlsekunda. "Asi nebyla ta forma taková, jaká měla být. Myslím, že jsem do toho dal všechno, prostě to tam nebylo," řekl.

Kontroverzní rozběh absolvovala Vondrová. Při seběhu měla kolizi s Britkou Jessie Knightovou, která pak vyšlápla dovnitř mimo dráhu, a musela se znovu rozbíhat. "Já jsem se před ni chtěla natlačit, myslela jsem, že mě pustí, ale zůstala stát a pak už to bylo k ničemu," popsala dvaadvacetiletá Češka kritický moment.

Ve finiši na Knightovou útočila, ale stejně jako na loňském halovém mistrovství Evropy o setinu prohrála souboj o přímý postup. "Myslela jsem, že tam jsem, ale zase ta setina," dodala smutně. Čas 52,94 na semifinále nestačil, ale pak přišla diskvalifikace britské běžkyně a česká reprezentantka se mohla pár desítek minut radovat z postupu. Následně ale jury vyhověla protestu britské výpravy a česká běžkyně o místo v semifinále znovu přišla. Toto rozhodnutí už bylo definitivní, protože česká výprava další protest vyhodnotila po analýze videozáznamu jako beznadějný a nepodala ho.

Vyřazena je i druhá česká čtvrtkařka Tereza Petržilková. Výkon 53,05 byl její druhou nejlepší halovou čtvrtou v životě, ale za osobním rekordem z národního šampionátu o 41 setin zaostala a zařadila se na 20. místo. Sítem rozběhů i semifinále prošly do finále obě největší favoritky - olympijská vítězka Shaunae Millerová-Uibová i Nizozemka Femke Bolová.

V obtížném klíči osmistovky, kdy ze čtyř rozběhů postupovali vždy jen dva nejrychlejší přímo do finále, se neprosadil Filip Šnejdr. V prvním běhu skončil čtvrtý za 1:49,29 a obsadil šestnáctou příčku.

V závodě na 60 metrů se představila osmnáctiletá Eva Kubíčková. Dobře trefila start, ale pak se propadala a v posledním rozběhu obsadila sedmou příčku. Časem 7,38 zaostala o osm setin za svým juniorským českým rekordem, kterým se z národního šampionátu do Bělehradu kvalifikovala. Celkově byla klasifikovaná na 36. místě.

Kambundjiová vyhrála šedesátku ve čtvrtém čase historie 6,96

Švýcarská sprinterka Mujinga Kambundjiová vyhrála na halovém mistrovství světa závod na šedesát metrů ve čtvrtém čase historie 6,96 sekundy. Poprvé od roku 1999 je světovou šampionkou pod střechou Evropanka, před třiadvaceti lety se to podařilo stejným výkonem Řekyni Ekaterini Thanuové. Řecko slavilo i dnes, poté co v dálce zvítězil olympijský šampion Miltiadis Tentoglu nejdelším skokem sezony 855 centimetrů.

Vítězství Evropanky v nejkratším sprintu nebylo překvapivé, ale měla o něj usilovat vedoucí žena světových tabulek Ewa Swobodová z Polska. Té se ale nevydařil start a časem 7,04 skončila o dvě tisíciny čtvrtá za bronzovou Američankou Marybeth Santovou-Pryceovou, která měla shodný čas. Do něj se trefily i Jamajčanky Shericka Jacksonová a Briana Williamsová na pátém a šestém místě.

Všechny favoritky zaskočila obhájkyně bronzu Kambundjiová, která poprvé zaběhla šedesátku pod sedm sekund a získala první velký titul v kariéře. Američanku Mikiah Priscovou porazila o tři setiny. Teprve počtvrté v historii dvě sprinterky v jednom závodě pokořily sedmisekundovou hranici.

Zlatý dárek v den 24. narozenin si dal dálkař Tentoglu. Po úvodním těsném přešlapu ve druhé sérii skočil 855, vylepšil se sezonní maximum o tři decimetry a jasně se dostal do čela tabulek. Soupeře odsoudil k boji o stříbro. Na to se v poslední sérii protlačil Švéd Thobias Montler díky národnímu rekordu 838. Třetí skončil Američan Marquis Dendy (827).

V koulařském sektoru byla nejlepší Portugalka s kamerunskými kořeny Auriol Dongmová, která k loňskému evropskému titulu přidala i ten světový. Na útok Američanky Chase Ealeyové, která se kontinentálním rekordem 20,21 metru dostala do čela, odpověděla v páté sérii nejlepším výkonem této halové sezony 20,43.

Trojskok, který byl první finálovou disciplínou na šampionátu v Bělehradě, ovládl Lázaro Martínez. Kubánský reprezentant zvítězil díky prvnímu pokusu, který měřil 17,64 metru a znamená první místo v letošních tabulkách. Další kubánský rodák Pedro Pablo Picardo, který reprezentuje Portugalsko, vylepšil halový národní rekord na 17,46 a po loňském olympijském zlatu získal stříbro. Třetí skončil Američan Donald Scott (17,21), jenž o dva centimetry předčil slavnějšího krajana Willa Claye a ve třiceti letech získal první velkou medaili.

Čtyřiadvacetiletý Martínez navázal na úspěchy z mládežnických kategorií. Je dvojnásobným juniorským mistrem světa z let 2014 a 2016 a dorosteneckým šampionem z roku 2013.

Výsledky halového mistrovství světa v atletice

Finále:

Muži:

Dálka: 1. Tentoglu (Řec.) 855, 2. Montler (Švéd.) 838, 3. Dendy (USA) 827.

Trojskok: 1. Martínez (Kuba) 17,64, 2. Pichardo (Portug.) 17,46, 3. Scott (USA) 17,21.

Sedmiboj (po čtyřech disciplínách): 1. Warner (Kan.) 3649 b. (60 m: 6,68 - dálka: 805 - koule: 14,89 - výška: 199), 2. Ehammer (Švýc.) 3647, 3. Moloney (Austr.) 3551.

Ženy:

60 m: 1. Kambundjiová (Švýc.) 6,96, 2. Briscová 6,99, 3. Santová-Priceová (obě USA) 7,04, ...36. Kubíčková (ČR) 7,38 - nepostoupila do semifinále.

3000 m: 1. Hailuová (Et.) 8:41,82, 2. Purrierová St. Pierreová (USA) 8:42,04, 3. Tayeová (Et.) 8:42,23.

Koule: 1. Dongmová (Portug.) 20,43, 2. Ealeyová (USA) 20,21, 3. Schilderová (Niz.) 19,48.

Pětiboj: 1. Vidtsová (Belg.) 4929 (60 m př.: 8,15 - výška: 183 - koule: 14,03 - dálka: 660 - 800 m: 2:08,81), 2. Suleková (Pol.) 4851, 3. Wiliamsová (USA) 4680, ...5. Skřivanová 4566 (8,42 - 180 - 12,90 - 631 - 2:14,73).

Rozběhy:

Muži:

400 m: 1. Watrin (Belg.) 45,88, ...6. Šorm 46,49 - postoupil do semifinále, 18. Maslák (oba ČR) 47,31 - nepostoupil do semifinále.

800 m: 1. Harris (USA) 1:47,00, ...16. Šnejdr (ČR) 1:49,29 - nepostoupil do finále.

Ženy:

60 m: 1. Briscová (USA) 7,03, ...36. Kubíčková (ČR) 7,38 - nepostoupila do semifinále.

400 m: 1. Bolová (Niz.) 51,48, ... 17. Vondrová 52,94, 20. Petržilková (obě ČR) 53,05 - nepostoupily do semifinále.

Semifinále:

Muži:

400 m: 1. Bengtström (Švéd.) 45,92, ...7. Šorm 46,55 - postoupil do finále.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 4°C

Celá předpověď