Islámský stát se znovu přihlásil k útoku na koncertní sál u Moskvy

foto Ilustrační foto - Pohled na požárem zničenou budovu Crocus City Hall po teroristického útoku v ruském Krasnogorsku na předměstí Moskvy 23. března 2024.

Káhira/Moskva - K útoku na koncertní sál u Moskvy, který si vyžádal přes 140 mrtvých, se dnes znovu přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Píše to agentura Reuters s odkazem na prohlášení mluvčího skupiny na sociálních sítích. Ruští vyšetřovatelé dnes uvedli, že mají důkazy o finančních vazbách útočníků na Ukrajinu, která však jakýkoliv podíl na útoku odmítla.

 

Již krátce po pátečním útoku se k činu přihlásil Islámský stát-Chorásán, což je afghánská odnož této organizace. Na internetu zveřejnila i záběry, které údajně pořídil jeden z útočníků.

V dnešním vzkazu mluvčí skupiny mimo jiné vyzývá příznivce Islámského státu, aby útočili na "křižáky", čímž IS označuje lidi jiné než muslimské víry, v USA, Evropě a Izraeli.

Ruský vyšetřovací výbor tvrdí, že má důkazy o vazbě mezi pachateli atentátu a "ukrajinskými nacionalisty". Útočníci podle úřadu dostali od lidí na Ukrajině peníze a finanční prostředky v kryptoměně. Od minulého týdne mluví o možných vazbách útočníků na Ukrajinu ruský prezident Vladimir Putin. Ten však v pondělí připustil, že útoky spáchali radikální islamisté. Kyjev kategoricky odmítl, že by měl v útoku jakoukoliv roli.

Ruské úřady zadržely v souvislosti s útokem 11 lidí. Většina z nich je z Tádžikistánu. Čtyři z nich jsou podezřelí, že na místě útočili. Při nedělním stání před soudem podle agentury AP vykazovali známky bití, přičemž jeden z nich působil, že je sotva při vědomí.

Spojené státy považují tvrzení IS za věrohodné. Poukazují, že několik týdnů před útoky získaly informace o možných útocích ze strany náboženských radikálů, které předaly ruským úřadům. Americké velvyslanectví v Moskvě také vydalo na začátku března veřejné varování, ve kterém vyzvalo Američany, aby se v Rusku vyhýbali místům s velkou koncentrací lidí.

USA odmítají tvrzení Ruska o vazbách útočníků na Ukrajinu

Ruský vyšetřovací výbor dnes uvedl, že získal důkazy o vazbě mezi pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy a Ukrajinou. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně "ukrajinští nacionalisté", napsala ruská agentura RIA Novosti. Moskva už dříve naznačovala údajné spojení útočníků s Ukrajinou, Kyjev jakékoliv vazby důrazně popřel. K útoku u Moskvy, který připravil o život přes 140 lidí, se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Za útok je odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil dnes bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Tvrzení o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za "nesmysl". Spojené státy opakovaně ruské bezpečnostní služby varovaly před teroristickou hrozbou a koncerty uváděly jako možné cíle, cituje Kirbyho agentura Reuters.

Ruský vyšetřovací výbor dnes také informoval o zatčení dalšího podezřelého v souvislosti s teroristickým útokem v koncertní síni v centru Crocus City Hall, podílet se měl na financování operace. Ruské bezpečnostní složky za prvních 24 hodin po útoku zadržely 11 lidí a osm z nich - včetně čtyř předpokládaných pachatelů - je ve vazbě, napsala agentura Reuters. Většina z nich pochází z Tádžikistánu.

Čtveřice údajných útočníků stanula v neděli u moskevského soudu a vyslechla si obvinění ze spáchání terorismu. Jak dnes upozornila agentura AP vykazovali známky bití, přičemž jeden z nich působil, že je sotva při vědomí. Stanice BBC dříve zveřejnila záběry od soudu a upozornila, že jednoho podezřelého přivezli na invalidním vozíku.

Moskva, která vede na Ukrajině od února 2022 rozsáhlou vojenskou agresi, od počátku naznačuje, že útočníci byli napojeni na Ukrajinu. Vyšetřovací výbor dnes v prohlášení poprvé uvedl, že odhalil důkazy o ukrajinském napojení, popsal povahu údajných důkazů, ale nezveřejnil je, upozornil Reuters.

Ruští vyšetřovatelé podle listu Kommersant tvrdí, že pachatelé teroristického útoku obdrželi z území Ukrajiny "značné částky", které použili při přípravě útoku na koncertní síň. "Na základě práce se zadrženými teroristy, prozkoumání u nich zabavených technických zařízení a po analýze informací o finančních transakcích byly získány důkazy o jejich spojení s ukrajinskými nacionalisty," uvedl podle Kommersantu ruský vyšetřovací výbor.

Kyjev už dříve jakoukoliv účast kategoricky odmítl. K útoku u Moskvy se opakovaně přihlásila afghánská odnož teroristické organizace IS a kanály na sociálních médiích napojené na IS zveřejnily záběry pořízené útočníky během vraždění.

Americká ambasáda 7. března varovala své občany, že v následujících dvou dnech hrozí v Moskvě teroristický útok a Washington uvedl, že Moskvě poskytl zpravodajské informace o možném teroru. Ruský prezident Vladimir Putin tehdy výstrahu označil za snahu zastrašit a destabilizovat ruskou společnost. Washington dnes nová ruská tvrzení označil za "nesmysl".

Teroristé minulý pátek v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy podle poslední oficiální bilance ruských úřadů zabili 143 lidí, stovky osob jsou zraněny.

Agentura Bloomberg s odvoláním na čtyři zdroje s vazbami na Kreml před několika dny napsala, že ačkoliv Putin spojuje teroristický útok v Krasnogorsku s Ukrajinou, lidé z jeho vlastního okolí s tím nesouhlasí. Putin v pondělí prohlásil, že útok spáchali radikální islamisté, ale chce vědět, kdo jej zorganizoval. Opět přitom naznačoval souvislost s Ukrajinou. Šéf Kremlu se účastnil diskuzí, na kterých se činitelé shodli, že neexistuje žádné spojení Kyjeva s útokem, ale je stále odhodlán využít tragédii k pokusu sjednotit Rusy k podpoře války proti Ukrajině, napsal Bloomberg. Šéf ruské tajné služby FSB Alexandr Bortnikov mezitím bez důkazů tvrdil, že útoku islámských radikálů napomáhaly ukrajinské a západní tajné služby.

Za útokem je Islámský stát, uvedl Bílý dům, verzi Moskvy má za nesmysl

Za útok v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy je odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil dnes bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Dnešní tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za "nesmysl". Spojené státy opakovaně ruské bezpečnostní služby varovaly před teroristickou hrozbou a koncerty uváděly jako možné cíle, cituje Kirbyho agentura Reuters.

Moskva se snaží o šíření "absurdní propagandy", uvedl mluvčí Bílého domu.

Ruský vyšetřovací výbor tvrdí, že získal důkazy o vazbě mezi pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy a Ukrajinou. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně "ukrajinští nacionalisté", napsala ruská agentura RIA Novosti.

Kyjev jakékoliv vazby důrazně popřel. K útoku, který si vyžádal nejméně 143 mrtvých, se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Kirby v souvislosti s ruskými prohlášeními přítomným novinářům vyprávěl o svém strýci zemědělci, který "říkával, že nejlepší obchodníci s hnojem měli často svých vzorků plná ústa," píše agentura AFP. "Zdá se, že ruští představitelé jsou dost dobří obchodníci s hnojem," cituje Kirbyho AFP.

Moskva, která vede na Ukrajině od února 2022 rozsáhlou vojenskou kampaň, už krátce po teroristickém útoku začala šířit verzi, že útočníci byli napojeni na Ukrajinu. Bezpečnostní síly zadržely pravděpodobné pachatele, kterými jsou občané Tádžikistánu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 10°C

Celá předpověď