Žalobce navrhl pro cizince za znásilnění a pokus o vraždu 18 let vězení

foto Začíná hlavní líčení s cizincem obžalovaným z pokusu vraždy, znásilnění a pohlavního zneužití, 18. března 2024 Plzeň. Na snímku Viktor Veselovskyj z Ukrajiny.

Plzeň - Státní zástupce žádá pro Ukrajince, který se u soudu v Plzni zpovídá z pohlavního zneužití, znásilnění a z pokusu o vraždu patnáctileté dívky, 18 let vězení. Devatenáctiletého Viktora Veselovského viní z toho, že dívku, s níž měl pohlavní styk ještě před jejími 15. narozeninami, loni v létě vylákal na procházku, cestou ji spoutal, znásilnil, bodl a řízl ji do krku, svlékl ji, zabalil do igelitu, polil savem, shodil ze srázu a napůl zahrabal listím. Dívka předstírala, že je mrtvá, což jí zřejmě zachránilo život.

Fotogalerie

Veselovskyj vinu připustil jen u pohlavního zneužití a pokusu o vraždu, odmítl znásilnění, podle něj to byl jen sex. Jeho obhájce navrhl 11 let vězení. Rozsudek soud vynese příští týden.

"Chci říct, že mě to moc mrzí, co jsem udělal. Vážně jsem šťastný, že to přežila, a doufám, že bude mít krásný, dlouhý a šťastný život a že na mě brzo zapomene," prohlásil ve své závěrečné řeči Veselovskyj. V Česku žije asi pět let a má zde trvalý pobyt, uvedl. Poškozenou dívku jmenoval jejím křestním jménem. Omluvil se rovněž své rodině a přítelkyni a řekl, že si hodlá odpykat svůj trest a uhradit odškodnění, které poškozená požaduje.

Událost se stala loni 8. srpna a státní zástupce Jiří Richtr nemá pochyby o tom, že Veselovskyj jednal s rozmyslem. "Od počátku trestního řízení udivovalo orgány činné v trestním řízení, že na schůzku s osobou, se kterou se scházel, si nese v batohu igelitové pytle, savo, nože a lepenku," poznamenal. O tom, že jednal s rozmyslem a ne v afektu, podle něj svědčí Veselovského věta poté, co dívku po znásilnění řízl do krku. Podle dívčina svědectví jí řekl, že než vykrvácí, bude to trvat dva dny, takže má na výběr mezi rychlou a nebolestivou smrtí, nebo dlouhou a bolestivou. Pak ji do krku bodl. Richtr také upozornil na to, že mladík několikrát měnil výpověď.

Motiv podle žalobce pramení z Veselovského osobnosti. Citoval znalce, kteří uvedli, že sexualitu nemá zcela standardní, našli u něj evidentní sadistické prvky. Veselovského jednání podle znalců pramení z jeho disociální osobnostní struktury - nezajímají ho city ostatních, jde po uspokojení vlastních potřeb, je agresivní a pohotový k agresi. Znalci také jednoznačně řekli, že Veselovskyj je velmi nebezpečný pro společnost, chybí mu pocit viny a je u něj obtížná možnost nápravy.

Obhájce Petr Brožovský navrhl 11 let vězení, připustil pouze pohlavní zneužití a pokus o vraždu v prvním odstavci, kde je trestní sazba deset až 18 let. Státní zástupce Veselovského obžaloval ve třetím odstavci, kde mu hrozí 15 až 20 let nebo výjimečný trest. "Svou vinu nepopírá, pouze rozsah. Jádrem zde není, zda je vinen, ale zda se dopustil toho, co tvrdí obžaloba," řekl obhájce. Podle něj není jediný přímý důkaz a obžaloba je postavena jen na osobnosti Veselovského a na dívčině výpovědi.

"On není žádný vzor umírněnosti. Často ohýbal pravdu, ale vždy za účelem zveličování své vlastní osoby, dovedností nebo pověsti. On chce být vnímán jako frajer - starší, schopnější, drsnější. Těšilo ho, že je znám jako drsňák s nožem, ale ukázalo se, že to s nožem neumí a díky tomu, že to neuměl, je poškozená díkybohu naživu," uvedl obhájce. Upozornil, že nejen dívka, ale i Veselovskyj jsou velmi mladí. "Jeho kalendářní věk převyšuje jeho věk mentální a emocionální. I on je ještě dítě, i když se tváří jako nejdospělejší mezi dospělými," řekl obhájce.

Napadená dívka, která se po činu vyškrábala ze svahu a zabalená v igelitu si došla pro pomoc, má z události dodnes trauma, řekla její zmocněnkyně Tereza Rogová. "Musela vyhledat psychologickou pomoc, má panické ataky, vracejí se jí vzpomínky, při vzpomínce na obžalovaného ji bolí krk, kde došlo k bodnutí. Bere antidepresiva, bojí se lidí, když potká někoho, kdo je mu podobný, musí hned vystoupit z veřejné dopravy, má noční můry, je v péči psychologa, trpí postraumatickou stresovou poruchou. Bojí se, že se obžalovaný vrátí a dokončí to, co se mu nepovedlo," popsala zmocněnkyně a vyzdvihla dívčinu statečnost. Za psychické a fyzické útrapy požaduje poškozená zhruba půl milionu korun.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 03:00 14°C

Celá předpověď